Защо новото точкуване в тениса е отлична новина за Григор Димитров и шансовете на България за ATP Cup?

Влизаме в детайли в новата схема на точкуване и обясняваме защо тя е в полза на Григор и останалите български тенисисти

| Тенис | Емил Евтимов

В понеделник от Мъжката тенис асоциация ATP обявиха начина, по който ще се осъществява актуализирането на ранглистата до края на 2020-а с оглед на дългото прекъсване заради Covid-19. А след запознаване с решението на ATP, можем спокойно да кажем, че то изглежда доста позитивно за ракета №1 на България Григор Димитров, както и за другите родни тенисисти. Вижте защо!

Казусът с ранглистата в тениса

На практика въпросът с ранглистата и самото точкуване бе най-дискутираният извън това дали изобщо и кога ще има отново официални турнири. Това е така, защото по принцип в тениса се взимат предвид постиженията за една година назад или иначе казано – взимат се най-добрите 18 резултата на тенисиста в рамките на 52 седмици. И така натрупаното от даден турнир се запазва в актива само до провеждането му на следващата година, заради което сме свикнали и да говорим за „защита“ на точките от дадената надпревара.

При положение, че АТР турнири няма от началото на март обаче бе ясно, че няма как този вид точкуване да се използва и за остатъка от необичайния сезон, който би трябвало да се поднови в средата на август с турнира от категория АТР 500 във Вашингтон.

Реално бе взето може би най-разумното решение, което включва взимане отново на най-добрите 18 резултата, но за период от 22 месеца – между март 2019 и декември 2020. На практика това значи, че състезателите ще запазят актива си от турнирите, които заради Covid-19 не се проведоха. Другото и в случая по-важно е свързано с надпреварите, които ще се проведат след рестарта на сезона. За да не се чувстват притиснати да участват, състезателите гарантирано ще запазят актива си от въпросните турнири през 2019-а, а при по-добро класиране през този сезон само биха могли да го повишат.

Защо всичко това е добро за Григор Димитров?

Решението за точкуването се оказва отлична новина за Григор Димитров поради простия факт, че за него заключителните месеци на сезон 2019 бяха много успешни и от тях той генерира огромно количество точки, които сега гарантирано ще останат в актива му до финалната фаза на сезон 2021!

В момента активът на Димитров е 1850 точки, които му носят и 19-ото място в световната ранглиста. Цели 1080 (или повече от половината) са генерирани от едва два турнира – полуфиналите му първо на US Open, а след това и на Мастърса в Париж. На база на новите правила, дори и да не вземе участие в тях тази година или пък отпадне рано, то Димитров би запазил точките от тях, спечелени преди година. В актива му гарантирано ще останат и 90-те точки от третия кръг на Ролан Гарос 2019, а по-добро класиране само ще увеличи сметката му.

Всичко това поставя българина в идеални предпоставки да запази, а защо не и да подобри мястото си в ранглистата след рестарта на сезона.

Какво значи новото точкуване за най-добрите?

По отношение на първите 5 в ранглистата, то ситуацията е подобна, защото те имат доста генерирани точки от втората половина на 2019, които гарантирано ще запазят. Така например Рафаел Надал може и да не участва на US Open и пак да запази 2000 точки в актива си. Новак Джокович пък има идеален шанс да остане №1 до края на годината, а може би най-печеливш е Роджър Федерер. Маестрото ще пропусне остатъка от сезона заради контузия, което в обичайна ситуация щеше да доведе до огромен спад в ранглистата. Сега обаче 20-кратният шампион от Големия шлем ще запази актива си.

Добрата новина и за участие на България на ATP Cup 2021

Стигаме и до другата много добра новина по отношение на българския тенис, свързана с решението на АТР. Тя касае участието на България на отборния турнир ATP Cup в началото на 2021-а.

В дебютното издание тимът, воден от Григор Димитров, впечатли целия свят и завърши на девето място, а преживяното бе много ценно за останалите момчета от родния тим. По всички личи, че те ще могат да изпитат тези емоции и догодина. Това се дължи на факта, че гарантираният точков актив на Гришо почти сигурно отново ще е достатъчен за място на България в елитния отборен турнир.

В надпреварата участват 24 отбора като първите 18 от тях ще се класират на база на мястото в ранглистата на първата им ракета на 14 септември. Както стана ясно, към този момент Григор Димитров в най-лошия случай ще запази актива си, което прави шансовете за участие в ATP Cup наистина огромни. За сравнение – ако погледнем само първите ракети на държавите в настоящия момент, то Димитров е 14-и.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още