Скандално! Отборите в efbet Лига играят с топките на полското първенство

Емил Евтимов Емил Евтимов

На скандален факт, свързан с мачовете от българското футболно първенство, се натъкна екипът на dsport. 

Двубоите в efbet Лига на България се играят с официална топка, която преди началото на сезона бе представена на специална пресконференция. Всички клубове от елита получиха от Българския футболен съюз по 60 топки Adidas Conext 19.

Какво обаче прави силно впечатление? На топките, които всички клубове имат, на две места стои логото на…. полската Екстракласа. 

Поляците официално представят топката със своето лого в края на 2018 година и от 21 февруари 2019 година всички мачове в елита на Полша се играят с тази топка. С тези топки се играят и други първенства в Европа, както и европейските квалификации, но те са брандирани с логата на съответният турнир или шампионат.

Автор: Ekstraklasa.org

Този, меко казано, скандален факт води до няколко въпроса:

Защо мачовете от efbet Лига на България се играят с топки, брандирани с логото на друго първенство и то първенство от нашата черга?

Кой е отговорен за този гаф и какво означава той?

Ръкородството на Екстракласа (лигата в Полша, която организира шампионата там) знае ли, че в българското първенство се играе официално с топка, която е произведена за тяхното първенство?

Официалният производител на топкита Адидас знае ли, че в българския шампионат се играе с топки, които те са произвели за друга лига?

Директор на "Екстракласа" за случая с топките: Ще има разследване

В последствие в ефира на Дарик радио Томислав Русев попита Йордан Лечков, дали знае за любопитния казус с топките, а първият вицепрезидент на БФС отговори: „Не знаех. Сега ще го проверя веднага. Все някъде е заровено кучето, аз само констатирах факти, които са налице."

Лечков: Ще ръководя БФС до края на мандата, който иска друго, да следва закона

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук