Здравко Здравков от Китай: Обичаме футбола, но трябва да проявим търпение, за да запазим здравето на всички

Бившият национален вратар на България Здравко Здравков в момента е в Китай. Преди Нова година той подписа договор като треньор на вратарите в Гуейчжоу Хънфън - завършил на 3-о място в китайската Първа лига през миналата година. 

Здравков пропусна големия бум на разпространението на коронавируса в Китай, тъй като бе на подготовка със своя отбор първо в Тайланд, а после в Босна. От няколко дни обаче и отборът му се завърнаха в Азия и се намира под 14-дневна карантина.

Здравко Здравков даде специално интервю за Дарик радио и dsport от стаята на 5-звезден хотел, който е преминал под контрола на държавата и се използва за карантинен център, независимо, че се намира на около 1000 км. от центъра на заразата.

- Здравей Здравко, къде те намираме в момента. Ти подписа договор с Гуейчжоу и би трябвало да си в Китай нали така?

- Да, вече съм в Китай. До скоро бяхме на подготовка в Европа, но от клуба усетиха какво се случва и много бързо реагираха. Купиха билети и успяхме да се приберем. Контролът е доста завишен в Китай и беше доста трудно да се придвижим до мястото, което беше нашата цел.

- Кажи малко за прилагания контрол. Как се справят китайците с карантирата? Как я прилагат?

- Китайските граждани попълват едни апликации на телефона, което ги улеснява. Има КПП-та на всички летища, гари, автогари. За чужденци е доста по-трудно, но аз успях благодарение на помощта на моя клуб. Преминах няколко контролни пункта. В първата нощ, когато пристигнах в Китай ми позволиха да пренощувам с отбора. На следващата сутрин дойде човек от ръководството на провинцията и ме помоли да се преместя на място, което е осигурено за карантина. В последствие влезе правило, че и целия тим трябва да бъде в карантина. В момента се намираме в 5-звезден хотел, който е взет под контрола на държавата. Той не функционира като хотел и се използва като място за карантина. Условията са чудесни, хората са учтиви, не се усеща напрежение. Знаят какво вършат.

- Как приемат хората карантината? Много ли е строг контрола? Има ли полиция?

- Не бих казал строг. Тук нещата са доста лесна. Китайците са научени на ред и няма никакво напрежение. Не виждам полиция по улиците. Започна движение по улиците, но е далеч от обичайното. Усеща се спокойствие. Всички знаят, че редът е за доброто на всички - от управляващите до народа. Няма никаква съпротива. Всичко е спокойно. Трябва да следваш препоръките от правителството.

- Кога очаквате да подновите футбола?

- Мисля, че е рано да говорим за това. Много ни си иска да започнем да вършим това, което можем, но е много рано да се възобнови шампионата, защото има много напрежение по света. Когато се успокоят нещата тогава може да мислим за футбол. На първо място е най-важно живота и здравето на хората. Колкото и да ми се искаше да има яснота започвам да осъзнавам, че няма смисъл от припряни работи. Има починали хора, страданието на навсякъде и то се усеща Аз лично не мисля за футбол. Ние вече 6-ти ден се обездвижихме. Ситуацията не е приятна за нас, но не може да се оплачем на база цялото страдание по света.

- Къде бяхте на подготовка в Европа и как премина тя?

- Януари месец бяхме на подготовка в Тайланд. Когато се разрази епидемията в Азия клубът реагира бързо и се преместихме в Босна. Кацнахме в Белград и намерихме база на границата между Сърбия и Босна. Там тренирахме около 20-30 дни. Плановете ни бяха да продължим там около 2 месеца, но след като видяхме какво се случва в Европа взехме първия полет и се върнахме обратно в Китай.

- Как беше ситуацията в Босна. Все пак и там нещата се разпространяват, а и вие идвате от Китай?

- Те реагираха много адекватно. Бяха гостоприемни, постараха се да получим всичко, от което имаме нужда. Типични балканци. Всички им благодарихме от сърце. Предвид ситуацията трябваше бързо да напуснем Европа. Осъзнавам, че това се случи точно на време.

- Какво би препоръчал на българите от гледната точка на впечатленията от Китай?

- Да се следват правилата и да не мислим само за себе си. Много хора нямат културата и опита да реагират в тази ситуация. Вярвам, че в първия момент всеки би се зачудил какво би се случило на него. Нека не забравяме, че ние може да не сме болни, но да разнасяме болестта. Нека мислим за хората, с които се срещаме и да намалим до минимум нашите контакти. Има отговорни лица, които вземат решенията и налагат правилата и е редно да следваме техните съвети.

- В твоята провинция има ли много заразени хора?

- Не, при нас не са много. Не е опасно. Нашите шефове са супер отговорни хора и внимателно избраха мястото, на което ще сме. В планинско градче сме, зелено е, спокойно е, всичко е наред.

Заб: Това се вижда от стаята на Здравко Здравков по време на 14-дневния карантинен период.

- Отпадна ли задължението да се носят маски?

- Не, те са задължителни. Клубът ни осигурява маски и при всяко излизане ги използваме. Правим срещи на треньорите. Другата предпазна мярка е, че всичко се сервира по стаите. Не се излиза в ресторанта или някъде другаде. Отделно, докато пътувахме по летищата, бързо разбрах, че нямаш право да се храниш с други хора на масата. Всеки трябва да спазва необходимата дистанция.

- Много ли ти е тежко далеч от България в ситуация, в която не можеш да изпълняваш и това, което обичаш?

- Аз съм свикнал да съм далеч, липсват ми близки и приятели. Разбира се, че се тревожа и за тях, сигурен съм, че и те за мен. Искам да им кажа, че съм на много сигурно място. Работата наистина ми липсва, но както казах преди малко най-важното нещо е нашето здраве. Колкото и да обичаме футбола трябва да проявим търпение и каквото и да ни коства да го дадем, за да запазим здравето - нашето и на близките.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още