УЕФА ще позволи на Ница и Жирона да участват в нейните състезания през следващия сезон. Ница ще играе в Лига Европа, а Жирона в Шампионска лига.

Манчестър Юнайтед и Ница са собственост на Инеос и неговия шеф Джим Ратклиф. И двата клуба се класираха за Лига Европа, англичаните, като спечелиха ФА Къп, а Ница, като завърши пети в Лига 1.

УЕФА потвърди през март, че ако два клуба с един и същи собственик се класират за едно и също състезание, само един ще може да участва.

Обикновено такъв би бил случаят с отбора, завършил по-добре в националния шампионат, който в случая е Ница, тъй като Манчестър Юнайтед беше осми. Юнайтед обаче спечели Купата на Англия, което им дава директен достъп до състезанието.

„The Times“ съобщава, че УЕФА е дала зелена светлина на Манчестър Юнайтед да играе в Лига Европа. Ница също получи разрешение, но при определени обстоятелства.

Вестникът съобщава, че Ница ще работи под пълното наблюдение на група, сформирана от УЕФА. Този модел беше приложен този сезон в случая с Милан и Тулуза и техния собственик от САЩ, компанията "Red Bird Capital".

На клубовете също така беше казано, че сезонът ще се счита за преходен и няма да има подобни изключения в бъдеще.

Това на практика означава, че и Манчестър Сити, и Жирона ще имат право да играят в Шампионска лига.

Жирона, подобно на Ница, също ще трябва да бъде контролиран от панела на УЕФА.

44,3% от Жирона са притежание на "Сити Футбол Груп".

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS