Инвестицията в играчи направена от Реал Мадрид през последните три години не отговаря на очакванията и единствено Тибо Куртоа и Ферлан Менди са титулярни в състава на Зинедин Зидан. През последните три лета клубът похарчи 395 милиона за нови попълнения. Поради лош късмет или грешка в стратегията единствено Куртоа (35 милиона) и Менди (48 милиона) са неизменна част от стартовите единадесет на „кралете“.

През 2020 година Реал Мадрид си върна единствено Мартин Йодегор. През летния пазар на 2019 година клубът направи сериозни разходи за привличането на нови попълнения. Бяха платени 150 милиона евро за Еден Азар, 60 милиона евро за Лука Йович, 50 милиона евро за Едер Милитао, 40 милиона евро за Родриго Гоес, 30 милиона евро за Рейниер.

През 2018 година също бе похарчена значителна сума: 45 милиона за Винисиус, 30 милиона евро за Алваро Одриосола, 22 милиона за Мариано и 17 милиона евро за Браим Диас. Нито едно от имената не успя да впечатли с екипа на „кралете“.

Бордът на директорите на Реал Мадрид отчита, че всеки един от въпросните футболисти е с много сериозно намалена пазарна стойност. Особено тревожна е ситуацията с Азар, за когото бяха дадени 150 милиона евро, а в момента е оценяван на 50 милиона евро. За Одриосола са платени 30 милиона през 2018 година, а сега е оценен на 10 милиона евро. Испанският клуб плати 60 милиона евро на Айнтрахт Франкфурт за Лука Йович, а в момента сърбинът струва 20 милиона евро. Накратко, с течение на времето всички са доказани като неуспешни операции.

Напротив, това, което се увеличи в Реал Мадрид са заплатите. Тези подписи доведоха до общата сума, която клубът плаща за възнагражденията – тази година е в размер на 448 милиона евро. Много голяма сума в сравнение с 617 милиона евро, какъвто се очаква да бъде дохода на клуба през тази година заради пандемията от коронавирус. Това оставя коефициента на ЕСП (процентът на изплащаните заплати спрямо общия дохд) в 72%, а препоръките на Ла Лига са да не надвишава 70%.

Реал Мадрид се надява да си поеме глътка въздух с увеличаването на доходите от новия стадион, което може да стане с края на кризата, но това вече е доказателство, че последните лета могат да се определят като загубени трансфери, въпреки че инвестицията е била много голяма.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS