6 години затвор грозят лекар за разпространение на допинг

dsport.bg

Днес в Мюнхен започва процесът срещу германския лекар Марк Шмид, който е обвинен в създаването на мрежа за доставка на допинг на спортисти от високите нива. Също така той е обвинен, че е използвал забранени методи за подобряване представянето на спортистите.

Това е най-мащабният случай, откакто допингът се превърна в престъпление в Германия. Според Suddeutsche Zeitung, 42-годишният лекар е заплашен от ефективна присъда и затвор от 4 до 6 години и то при положение, че признае вината си и съдейства на правораздавателната система. Повдигнати са обвинения и срещу двама съучастници, както и към бащата на Шмид. Като свидетели са призовани 23-ма скиори и велосипедисти от 8 държави. Някои от тях вече получиха условни присъди за използването на допинг.

Схемата на Шмид беше разкрита през февруари 2019 г. по време на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Зеефелд, Австрия. Тогава няколко спортисти бяха заловени с незаконни кръвопреливания, а в гаража на лекаря в Ерфурт бяха открити замразени торбички с кръв и допинг лекарства. Сега Шмид е обвинен в незаконна търговска дейност, предписване на допинг лекарства и използване на забранени методи, а в едно от обвиненията се съдържат и данни за увреждане на здравето на пациента. В обвинителния акт има общо 208 точки.

Павел Върба е приет по спешност в болница

Отбор в Германия загуби с 0:37 заради страх от COVID-19

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още