Заместник изпълнителният директор на Асоциацията на европейските лиги Алберто Коломбо взе участие в срещата на Българската професионална футболна лига с клубовете от Първа и Втора лига на България.

Той презентира идеите на Асоциацията свързани най-вече със солидарните плащания от УЕФА насочени към отборите, които не участват в европейските клубни турнири. „Основната цел е да намалим разликата между средствата, които се получават от УЕФА за отборите, които участват в европейските клубни турнири и тези, които не участват“, каза Коломбо пред клубовете.

Първоначално той представи новия формат в европейските клубни турнири, който влиза в сила от сезон 2024/25 година. Той е свързан с увеличаване на отборите участващи в груповата фаза на трите турнира и увеличаване на мачовете. Приходи за следващия период (2024/27) се очаква да се увеличат от 3,6 млрд. евро на 4,8 млрд. евро, а идеята е процентът на солидарните плащания да се увеличи от 4,75% на 10%. Това означава, че ако до момента, като солидарни плащания, са се разпределяли 171,8 млн. евро между 650 клуба в Европа, то се водят преговори да бъдат разпределяни около 480 млн. евро между приблизително същия брой клубове. „В момента това е идеята. Дали УЕФА ще я приеме ще стане ясно през септември“, каза Коломбо.

Върви се към тенденцията солидарните плащания да се намаляват за клубовете от топ 5 първенствата и да се увеличават за тези от останалите шампионати. „Ясно е, че тези солидрани плащания не могат да бъдат фиксирани и зависят от участието на клубовете от съответната държава в европейските турнири, но се върви към увеличение“, допълни още Коломбо.

Промяната в европейските клубни турнири ще доведе и промяна в календара, който със сигурност ще засегне и местните първенства и в частност българското.

С увеличаването на мачовете и новия формат в груповата фаза на Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите ще бъдат формирани нови състезателни седмици, в които ще има европейски мачове. Новият календар УЕФА показва, че последните мачове от календарната година в груповата фаза на турнирите ще бъдат в последната седмица преди коледните празници, а първите мачове за новата календарна година в Европа са планирани за третата седмица на месец януари.

Календарът предвижда и седмици, в които ще играят само мачове в Шампионска лига и такива, в които ще се играят само мачове в Лига Европа и Лигата на конференциите.

Алберто Коломбо обърна внимание и към механизмите, които клубовете могат да използват за увеличаване на приходите си на местно ниво, които не зависят от УЕФА. „В тази част имаме три направления – продажба на правата за статистически данни от мачовете, медия права и лицензи. В Европа 19 от по-малките лиги са се обединили и заедно продават по-добре всички тези съпътстващи права. Говорим за данните, които се събират от фирми и са свързани с бетинг компаниите, телевизионните права, които могат да бъдат продавани и извън територията на съответната лига и лицензи, които са свързани с Фентъзи лигите, електронния футбол и блокчейн технологиите“, каза още Коломбо.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS