Селекционерът на младежкия национален отбор по футбол на България Александър Димитров говори пред медиите след победата на Естония с 4:0 като гост и нулевото равенство срещу Русия. Той обърна внимание на повечето игрово време в клубните отбори на младежите и как клубовете в страната трябва да залагат на повече български състезатели, от което ще има и по-добри резултати в бъдеще:

"Оценката е положителна след изразителната и категорична победа, както и след двуострия мач с един от фаворитите в групата. Нашите момчета не отстъпиха и показаха, че имат качества да се противопоставят на най-силните като равен с равен. Изводът ми е, че имаме млади качествени състезатели, но трябва да се работи по-категорично и детайлно, за да дойдат успехи. В полезрението ни има 30 състезатели. С приоритет са футболистите, които играят редовно. За да се стигне до това добро представяне в тези 2 мача, голяма роля изигра националният селекционер. Той предостави всички играчи на младежкия отбор. Имаме прекрасно разбирателство с него, коментираме детайли, концепции, развитие и т.н."

"Не искаме да обещаваме, а да си гледаме нашата работа. Надяваме са да се класираме в първите две места, но целта е много трудно и се концентрираме върху всеки следващ мач. Не сме в позицията на големите футболни сили като Германия, Франция, Испания, които са си изготвили дългогодишни стратегии. Заради това смятам, че трябва да се концентрираме върху всеки следващ съперник" каза Димитров.

"Би било предпоставка за развитие на тези играчи ако играят повече в клубовете си. Трябва да се залага на българското. Не съм съветник на някого, мога само да помоля ръководителите, треньорите да пускат българите. Когато имат двама равностойни състезатели, нека предпочетат българското, защото това е бъдещето на националния отбор. Аз също съм работел в клубен отбор и съм привличал чужденци, но когато е трябвало да избирам между двама, съм гледал да е българин. Това е единственият шанс един ден да имаме силен национален отбор. Имаме състезатели за нашето ниво, просто трябва търпение, работа и диалог с моите колеги по клубовете. Четох скоро статия със статистика, в която е написано, че са картотекирани 130 чужденци в родната А група, което е стряскащо.Не трябва да спада постоянството от първите два мача и ако го покажем в следващите, ще кажем, че сме един добър отбор" обърна внимание селекционерът на младежите ни.

"Красимир Балъков е изготвил методика, взаимствана е от държави, които изграждат млади футболисти. Той е направил концепция, която е обвързана с клубовете" сподели Александър Димитров за бъдещите стратегии в националните гарнитури"

"Имаме нужда от позитивна енергия, да гледаме в една посока и да сме заедно. Ако се обединим като нация, защото българският дух е толкова силен, че можем да преместим планини, ама не го правим, защото сме разделени. Категорично момчетата показаха духа в мачовете. Преходът между 19 и 21 е труден и там е проблемът. Там се къса нишката в търпение и смелостта за тези играчи. Трябва да знаем, че те правят грешки и затова е нужно търпение" завърши треньорът.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS