Антоанета Стефанова: Проблемите в шахмата са много сериозни (ВИДЕО)

dsport.bg

Европейската вицешампионка по ускорен шахмат Антоанета Стефанова беше избрана за спортист №1 на месец януари. Тя получи наградата си и даде пресконференция. В нея говори за проблемите на българския шахмат, предстоящия лагер-сбор във Велинград и целите си в близко бъдеще.

„Благодаря за признанието. Спортист на месеца за четвърти път за мен е много важно признание за нашия спорт. Виждам, че горе-долу на десетина години ме избирате за Спортист на месеца. Радвам се, че съм тук. От утре започва лагер-сбор на женския национал отбор, осигурен от БСФШ. Аз не си спомням кога за последно сме имали 10-дневен лагер-сбор. Ще сме в много хубав хотел във Велинград. Надявам се да ни помогне за Европейското индивидуално. При нас всичко е динамично. Нямаме време да се насладим на успехите. Веднага се работи за следващото състезание. Целта тази година е и Олимпиадата в Унгария, както и индивидуалното Световно. Надявам се да ни подкрепяте както сега и да се виждаме по такива поводи“, започна тя.

„Един спортист, за да има успехи дълги години, означава, че има семейство, което седи зад него. В моя случай това е Иван. Не само че ми помага шахматно, но и житейски. Благодаря и на Милен, и на целия екип на федерацията. Борбата за справедливост в шахмата се води от доста време. Наистина съм щастлива, че резултатите го показват“, продължи Стефанова.

„Това, че нямаме лагери обикновено се дължи на липса на средства, а не на липса на нужда. Имаме нужда от тренировки на живо. При нас най-големия проблем е системната работа с треньор. Много хора казват защо са треньори и тренировки, нали имате компютри. Да, имаме достъп до всякаква информация, но компютърът не може да е треньор. Гледаме и анализираме позиции. Всеки вижда шаха по различен начин. Иван е работил с няколко световни шампиони. Може да обясни защо е толкова важна работата на живо. На компютъра няма как да стане”, обясни шампионката ни защо са нужни лагери в шахмата.  

„Проблемите в шахмата са много сериозни заради финансовите злоупотреби от 2011 година. Издадени са присъди и това са факти. Държавата не си търси парите от никого конкретно. Би било хубаво всички да се обединим, но предстои да загубим шахматния дом „Гешев“. Нашите момичета дебютираха чак сега на Европейско, а можеха да го направят преди четири години. Миналата година беше даден лиценз от ММС на БФШ 2022 и не е нормално. Виждате ние какви резултати постигаме без една стотинка държавно финансиране. Постигнахме първи златен медал в историята на България от отборно състезание. Тази тема ми е много емоционална. Говорим едно и също. Продължаваме да губим години и за мен е престъпление. Имаше одити, имало е нарушения. Има всякакви процедури. Не знам дали лицензът ще бъде взет на БФШ 2022. Ние нямаме против обединението, но трябва да се случи там, където сме членове на ФИДЕ, за да може нашите деца да участват на Европейски първенства. Толкова години не можехме да играем под български флаг. Не разбирам защо се предлага отново вариант България да загуби лиценза си”, коментира горещата тема за обединение в шахмата. По-рано днес такова предложение направиха от Българска шахматна федерация 2022.

„Звучи ми странно БФШ 2022 да говорят за обединение, а през цялото време пращаха дискредиционни писма до ФИДЕ. Водят дела в Лозана. Българският шах все още има да плаща дълг от 16 хиляди евра. Въпреки че не са наши дългове, сега ние като членове на Европейския шахматен съюз трябва да плащаме пари. Не беше лошо вместо да се почват нови дела, да се покрият старите задължения. Абсолютно всеки е добре дошъл, не сме изключвали клубове. Няма и да го правим, ако някой има друго мнение. Обединението ще стане по един естествен начин. Държавата не може да е страничен наблюдател, за да може състезателите да си гледаме шаха и да не се занимаваме с други неща. Младите трябва да имат най-добрите условия или поне нелоши от другите”, каза още Антоанета Стефанова, като отбеляза, че става много емоционална по темата и смята, че има неразбиране за проблема от страна на Министерството на младежта и спорта.

Гросмайстор Иван Чепаринов също взе отношение за нуждата от лагери и част от проблемите в спорта.

„Винаги сме имали много силни шахматисти. Надявам се да се върнат тези добри времена и следващите поколения да са също толкова успешни. С Топалов правихме лагери всеки месец. За мача за Световната титла два месеца се готвихме. Последно помагах на номер 3 в света. Почти шест месеца му помагах. Много е важно за подготовката особено ако се бориш за титла. В България съм присъствал на един лагер от 2001-ва година. Малко е несериозно. Винаги е било поради липса на финанси“, каза той.

Призив за обединение в шахмата

Разделението продължава: БСФШ отказа призива за обединение от БФШ 2022

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още