Разделението продължава: БСФШ отказа призива за обединение от БФШ 2022 (ВИДЕО)

dsport.bg

Неразбирателството между двете основни федерация по шахмат продължава. Председателят на Българска спортна федерация по шахмат Милен Василев отказа призива на БФШ 2022 за обединение. Той даде съвместна пресконференция с гросмайстор Антоанета Стефанова, която бе възнаградена за Спортист №1 на месец януари. Василев заяви, че обединение в възможно само в БСФШ, защото тя е лицензирана от ФИДЕ и Европейския шахматен съюз.  

 „Искам да благодаря на нашите спонсори за лагера. Предвиждаме още един такъв преди самата олимпиада, за да се стикова отборът в последния момент. От Европейското през април отново очакваме медали. Тежко е положението, нямаме финансово финансиране, но не ни спира да постигаме успехи. Проблем си е за федерацията, гледаме това да не рефлектира върху нашите състезатели. Главното финансиране отива в лицензираната федерация, която към момента е БФШ 2022. Ще настояваме по Закона за спорта да бъде отнет техния лиценз. Проблемът е, че те никога не са били лицензирани, за да им бъде отнет лиценза“, започна Василев.

„Мисля, че е моментът да отговоря на БФШ 2022. Няма как да има обединение в тяхната федерация. Те не са членове на ФИДЕ и Европейския шахматен съюз. Ако аз стана съпредседател на БФШ 2022, означава да зачеркна всички усилия на нашия екип само за да има обединение, което не е достатъчно. Може да има обединение само на БСШФ, която е член на ФИДЕ. Който иска, да заповяда и да направим обединение с клубовете. Единствено в нашата федерация, която е носител на световните права“, каза той по отношение на призива на БФШ от по-рано.

„Не е атака срещу БФШ 2022. Просто ще уведомим официално ММС, че имаме приета федерация от ФИДЕ и те трябва да предприемат мерки (по отнемането на дадения им доживотен лиценз)“.

Призив за обединение в шахмата

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още