Следващите две седмици са най-важни за отборите, които продължават участието си в Европейските клубни турнири. Поне за тези отбори, които ще играят плейофи за влизане в групите на Шампионската лига или Лига Европа. Това са мачове за милиони.

За огромно съжаление за поредна година в най-важните мачове за годината България има само един единствен традиционен представител – Лудогорец. Това продължава вече 8 години. Представянето на Левски, ЦСКА и Локомотив Пловдив този сезон също показа, че тимовете извън Разград вероятно леко се доближават, но продължават да са твърде далеч от това стъпало.

Погледнато чисто статистически България е там, където ѝ е мястото – само с един представител в плейофите. Такова е положението и с държавите от нашата черга.

Цифрите към момента?

След изиграването на мачовете до тук България заема 28-мо място в лайв ранглистата на УЕФА. Тя се генерира на база държавния коефициент от участието на клубните отбори в предишните 4 и настоящия сезон. Пред нас са Полша, Азербайджан и Казахстан, а зад нас Словакия, Румъния, Лихтенщайн, Словения и Унгария. Прави впечатление, че всички държави от нашата черга (с изключение на Румъния) останаха с един представител в Европа.  Румънците са единствени, които се намират зад нас имат два отбора в плейофите – Клуж и Стяуа, а това означава, че шансът да ни задминат е голям. Дори държавите, които са малко преди нас – Беларус, Казахстан, Азербайджан и Полша останаха само с един отбор в плейофите.

Ситуацията с българския клубен футбол в Европа изглежда логична статистически, но практически това не трябва за звучи успокоително. Виждаме какво е развитието на много държави - по-горе споменахме Казахстан и Азербайджан, които до преди години бяха много зад нас. Та Лихтенщайн ни диша във врата, независимо, че праща само по един участник в Европа всяка година. Това са меко казано притеснителни факти.

Кои държави трябва да гоним?

На този етап България трябва да се стреми да настигне държави като Израел, Швеция, Швейцария, Норвегия, Шотландия, Сърбия, Хърватия, че дори Гърция и Кипър. Тези, които влизат в Топ 15 на Европа дори няма да ги споменаваме.

Как ЦСКА да отстрани Зоря, като Украйна е 9-та в Европа? Как Левски да отстрани АЕК, когато Кипър е 15-ти? Можеше и да стане, но не изглежда логично. Вече споменахме – България е на 28-ма позиция.

Класиране на държавите към днешна дата

Какво направиха отборите този сезон?

Четирите български представителя в Европа спечелиха  осреднено 2,375 точки (точките се определят от сбора на спечелените от всеки отбор точки разделен на броя на представителите на държавата, в предварителните кръгове за всяка победа се дава по 1 точка, а за равенство по 0.5 точки). Това отрежда на държавата ни 17-то място в моментното класиране по този показател. Лудогорец по традиция спечели най-много точки до момента – 3.5, ЦСКА е на второ място с 3 точки, Левски с 2, а Локомотив Пловдив допринесе с 1 точка. Разградчани имат възможност да трупат и още, ако влязат в групите на Лига Европа. Само за сравнение в миналите три години България печелеше осреднено по над 4 точки на сезон, най-вече заради представянето на българския шампион.

Вижте спечелените точки от клубовете този сезон

Държавният коефициент!

Когато дойдат мачове в Европа обичаме да казваме, че всяка победа е важна, защото носи точки към държавния коефициент - факт. Тенденцията е крайно лоша през последните години. Ако не беше Лудогорец сривът на България в ранглистата на УЕФА щеше да е драстичен. Нека разгледаме периода, в който Лудогорец е хегемон в България. С един поглед се вижда, че нещата са повече трагични. Всички наши представители общо (освен разградчани) печелят средно между 4 и 6 точки на сезон. Нещо крайно недостатъчно и най-лошото превърнало се в тенденция, а тенденциите трудно се променят.

Вижте как се изчисляват клубните и държавните коефициенти

В таблицата долу може да видите колко точки общо спечелиха отборите в последните сезони в Европа:

СЕЗОН

ОБЩО ТОЧКИ НА ДРУГИТЕ КЛУБОВЕ ЛУДОГОРЕЦ

2019/2020

6 т. – ЦСКА (3), Левски (2), Локомотив Пловдив (1)

3.5 т. (играе)

2018/2019

6 т. – ЦСКА (3), Славия (2), Левски (1)

10 т.

2017/2018

5.5 т. – Ботев (4), Левски (1.5), Дунав (0)

10.5 т.

2016/2017

4 т. – Берое (2), Славия (1), Левски (1)

13 т.

2015/2016

4 т. – Берое (2.5), Литекс (1), Черно море (0.5)

0 т.

2014/2015

6.5 т. – Ботев (3), Литекс (2.5), ЦСКА (1)

10.5 т.

2013/2014

5.5 т. – Ботев (4.5), Левски (0.5), Берое (0.5)

17 т.

2012/2013

2.5 т. – ЦСКА (1), Левски (1), Локомотив Пловдив (0.5)

0.5 т.


Изводът!

Искаме или не – България е там, където заслужава. Ако трябва да сме обективни може би е малко по-нагоре. Ако искаме да мръднем клубовете трябва да се постараят още. Ама още-то трябва да е много, а не малко. В същото време трябва да стискаме палци Лудогорец да държи ниво, защото иначе сривът ще е ужасяващ.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS