България подкрепя изхвърлянето на Русия от спорта

"А защо всички норвежки спортисти в зимните спортове са астматици?", попита Красен Кралев.

dsport.bg

България подкрепя препоръката на WADA за изхвърлянето на Русия от спорта за 4 години. Това разкри спортният министър Красен Кралев, който е и член на Управителния съвет на WADA. Той обаче акцентира, че държи доказано чистите руски спортисти да получат право да участват на международни състезания под неутрален флаг.

"Аз представлявам Европейския съюз, ние ще имаме обща позиция, която аз трябва да защитавам с моите колеги. България подкрепи препоръката на WADA, която гласи, че RUSADA (руската антидопингова агенция) трябва да бъде обявена в несъответствие със световния антидопингов кодекс. Ако се обяви в несъответствие, в период от 4 години няма да могат да се провеждат никакви спортни събития в Русия. Ако това несъответствие бъде обявено, 4 години Русия няма да може да домакинства, което пряко засяга и Европейското първенство по футбол, има и предстоящи Световни първенства по волейбол, по хокей, финал на Шампионска лига през 2021, всички те ше бъдат отнети на Русия." 

"България настоява правата на чистите спортисти да не бъдат накърнени. Ако санкцията е за държавата, руските атлети, които са доказано чисти, да могат да участват под неутрален флаг." 

"Има сериозни нарушения. Установи се, че предоставените данни са фалшифицирани и затова се налага поредно преразглеждане. Това е един от най-тежките случаи, които предстои да бъдат преразгледани."

"Европа настоява за по-меки санкции, докато от останалите континенти са изключително агресивни в желанието си да наложат максимална забрана. Важно е да се вземе справедливо решение." 

"Искам да повдигна въпроса затова как всички състезатели на Норвегия в зимните спортове са астматици. Това е съзнателно. Дават им възможност да приемат забранени субстанции. Нека да мерим с еднакъв аршин. Това е не по-малко скандален случай", допълни Кралев.

Красен Кралев: Мантра е, че държавата не може да се намесва във футбола

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още