Българската професионална футболна лига се завърна в Асоциацията на европейските лиги

dsport.bg

Българската професионална футболна лига (БПФЛ) официално се завърна в семейството на Европейските футболни лиги. Това се случи на Общото събрание на Асоциацията на европейските лиги, което одобри кандидатурите на България, Албания и Малта като членове на лига в развитие.

По този начин Асоциацията вече включва 40 члена от 34 европейски държави.

Общото събрание се проведе в Порто, Португалия с домакинство на Португалската футболна лига, а БПФЛ бе представлявана от президента Атанас Караиванов и членът на УС Добрин Гьонов.

По време на събранието лигите потвърдиха важността на сътрудничеството с УЕФА с цел подобряване системата за разпределение на приходите от европейските клубни турнири за предстоящия цикъл 2024/2027. То е базирано на новите формати на турнирите, разширен календар и увеличение на приходите генерирани от европейските клубни турнири (до 5 милиарда евро на сезон). От Асоциацията на европейските лиги призовават за по-справедлив механизъм за разпределение на приходите, който може да бъде от полза за всички професионални футболни клубове в Европа, а не само онези, които играят редовно в европейските клубни турнирите.

Общото събрание одобри отпускането на 2,3 млн. евро в подкрепа на украинската Висша лига, като средствата ще бъдат инструмент за украинската лига да успее да завърши текущото вътрешно първенство.

ЦСКА връща 45% от прилежащите площи на “Армията“ обратно на парка

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ