Българското първенство се подновява на 5 или 12 юни, доиграват се два кръга и Купа

| БГ футбол

Има голяма вероятност българското футболно първенство да бъде подновено на 5 или 12 юни, разбра dsport. В плановете влизат изиграването на двата оставащи кръга от efbet Лига, както и мачовете от турнира за Купата на България. Това е най-вероятният сценарий, около който БФС ще дискутира на срещата, която предстои да се състои на 7 май. Тя ще е ключова за решаване казуса „Българско първенство и неговото продължаване“. До тогава ще е минала и срещата между БФС, Медицинската комисия към футболната централа и Националният оперативен щаб, на която ще трябва да се стикова протокол за действия във време на пандемия.

В понеделник ще е ключовата среща за бъдещето на българския футбол

Очаква се все пак да се обсъди и вариант с доиграване на 100% от сезона, но според отговорите, изпратени от клубовете преди време, малко отбори имат желание това да се случи. Вероятно клубовете ще бъдат питани отново какви са желанията им, тъй като от последната „анкета“ минаха няколко седмици.

Ако бъде утвърден планът за съкратен вариант на първенството то новия шампионат ще може да започне на 10 или 18 юли, което означава, че той би трябвало да се проведе по график без забавяне.

Томислав Русев: Защо е трудно и скъпо български футболисти да играят в България?

При положение, че се вземе решение за доиграване на настоящият шампионат в пълен вариант, то тогава първенството ще мине във формат мачове сряда-събота и ще се играе до 31 юли.

Една от огромните въпросителни обаче е свързана с формата на новото първенство и дали той ще бъде променен. Очаква се Втора лига да приключи без доиграване на каквито и да било мачове. Тепърва ще се обсъжда как да се определят отборите, които ще влязат и дали ще има изпадащи от Първа лига. Съществува вариант за група от 16 отбора, но това е въпрос на дискусии. На този етап е малко вероятно да бъде променен формата на първенството за новия сезон, като по-скоро ще се формират баражи за изпадащи и влизащи отбори, но този сценарий не трябва да се пренебрегва.
 

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още