Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов даде пресконференция, на която говори са възникналата ситуация в българския футбол в последно време и изключването на редица аматьорски клубове от системата на футболния съюз.

„Неправилното изключване на клубове от БФС продължава. Когато се случват подобни неща, съм длъжен да съобщя тези неща. Получава се един вид чистка. Ако уронване на престижа е, желанието да свикаш Конгрес, това е диктатура. Те ни ти позволяват да упражниш правото си на глас“, започна Бербатов.

„Само клубове, които искат такава промяна са изключвани последните месеци тайно. Без самите клубове да знаят, да им бъде дадено право на защита, тайно“, допълни той.

Бившият голмайстор на Висшата лига каза, че е имал среща с министъра на спорта: „Имах среща с министъра на спорта и с министър-председателя Денков и призовавам министъра на спорта да вземе отношение по този въпрос".

„Говорим за неправомерно изключване на клубове, които имат аматьори спортисти и деца. Над 3000 деца са спрени да практикуват това, което обичат, а именно футбола заради желанието на хората, които управляват футбола да запазят статуквото“, не е доволен Бербатов от ситуацията, която се получава в българския футбол.

„Призовавам държавата да вземе отношение по тези неща, особено когато става въпрос за деца. Всички клубове са аматьорски клубове. Всички тези клубове апелират към нас да направим достояние това, което се случва в момента“, призова Бербатов.

„Грубо погазване на устава на БФС. Най-пресният пример на погазване на правилата е в Трета лига със Сливен. Вторият отбор на Арда и Минерал Овощник играят бараж за влизане в Трета лига, Арда бие, но се отказва. По правилниците Минерал Овощник трябва да влезе в по-горна група. В същия момент от по-горната група изпада Сливен и те трябва да си изпаднат. Тим като Арда се отказва, БФС връща Сливен и не разрешава на Минерал Овощник. Грубо показване на правилниците на футбола. Сливен са изиграли три мача до момента – голова разлика 0:35. Това къде го има по света? Вчера играят и падат с 0:21. Това са примери, които трябва да бъдат показвани“, коментира случая със Сливен той.

Бербатов разясни какво се случва: „Аз съм длъжен всички тези неща да ви ги кажа. Тук става въпрос за неправомерно изключени клубове. Това е картинката, която се случва в момента. Общо 140 клуба изключени, като имаме информацията, че се канят да изключат още клубове. Последните 40 клуба, че са изключени го съобщихме ние. Те разбират от регистъра на Министерството на спорта. Те не знаят какво се случва. Не им е дадено правото да се защитят. Чистка!“.

„Ние искаме да имаме честен двубой, а той толкова време не се случва. Паралелно с това се случват още много други неща. Продължаваме и се борим по линията на закона“, закани се Бербатов.

Бившият играч на Манчестър Юнайтед помоли: „Бих искал държавата да даде мнение, тъй като дава лиценз на БФС и може да попита какво се случва. Вече положението е нетърпимо и от това страдат най-вече аматьорските клубове. Призивът ми на няколко пъти го споделих и се надявам да бъда чут“.

„Те не съдействат на мен. Трябва да е точно, ясно и коректно. Министерството на спорта и министъра трябва да защитят интереса на клубовете. И на слепия човек му е ясно, че става въпрос за чистка. Ние сме длъжни да го покажем кой го прави. Министерството на спорта трябва да вземе под внимание, че са изключени толкова голям брой клубове“, допълни кандидатът за президент на БФС.

Петър Величков: Министърът ще даде кратък срок на БФС, за да предоставят документи за изключените клубове

Бербатов за Нургюл Салимова: Това е пример за решителност, за инат по правилния начин да се развиваш

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS