Димитър Бербатов даде обширно интервю за „Пред Стадиона“ по MAX Sport 4. Той коментира актуалните теми около сегашното ръководство на Българския футболен съюз. Кандидатът за президент на БФС си постави оценка четири по шестобалната система и призова да няма деление на сини, червени, жълто-черни и черно-бели.

Бербатов сподели какви промени трябва да се направят в родния футбол, така че да тръгне нагоре. Бившият нападател на ЦСКА и Манчестър Юнайтед разкри и защо е напуснал стадион „Васил Левски“ преди награждаването във финала на Купата на България.

„Ситуацията всички я знаят каква е. Имаше решение на съда. Публичността е видна. Факт е, че СГС отмени Конгресът. Каза, че е невалиден на базата, че има 90 делегати, които са присъствали, без да са в управителното тяло. Това, което твърдяхме, съдът го прие. Отмени решението и, че президент е Борислав Михайлов“, започна Бербатов.

„Ако ти не си си свършил работата, значи не заслужаваш и не трябва да си там. Документите се пускат, вкарваш ги и участваш. Било е до мързел, незнание или нежелание. Носиш си вината, без значение дали подкрепяш мен или друг. Много са 90 клуба, но сюжетните линии са много. Когато говорим за сегашното управление, има заложени мини в тези Конгреси в случай, че другият спечели, да се обжалва. Това е част от мръсната игра, която се случва. Тези неща трябва да се избягват. Аз заставам зад думите си. Отборите знаят за какъв човек става въпрос“.

„Много е разводнен Уставът. Показателно е, че в момента нещата, които се случват, е заради Устава. Няма логика в нещата. Трябва да седнат юристи и да го напишат. Със сигурност трябва да се промени. По Устав, за съжаление, президентът и ИК трябва да организират Конгреса. Ти винаги можеш да вкараш мини. Сезирахме и ФИФА, и УЕФА. Знаехме, че е възможно. Ако могат да дойдат и да го администрират един Конгрес. Случвало се е в Гърция. Ситуацията беше много зле. ФИФА и УЕФА се намесиха и имаше временно ръководство, което организира Конгреса. Фактите се трупат – снимковото доказателство, опорочения конгрес, корупцията. Никой не ги отрича“, смята Димитър Бербатов.

„Общи неща се подхвърлят. Най-важното беше съдът да отреди за Конгреса. Разбира се, че ще обжалват. Всички виждаме фактите и виждаме моралния упадък. Продължават и искат да са там. Не е нашата борба на всяка цена да сме на власт. Нашето е клауза. Всеки може да се жертва за каузата. Нашата цел е да дойде промяната и се борим за нея. Без значение дали ще сме ние. Всеки може да е президент. Това искаме. Не казвам махнете ги, сложете мене. Искам да защитя това, за което се борим с екипите си. Всеки може да бъде жертван, ако не си изпълнява задължението. Ако има по-достоен от мен, аз ще го следвам. Ще ми е кеф да помагам с опита, който имам. Сегашното ръководство рейтингът му е нула“, смята Бербатов и добави, че не се е опитвал да води диалог със сегашното ръководство.

„Не съм правил опити да говоря с хора от сегашното ръководство. Невинаги възрастта те прави опитен. Не мисля, че можем да добием опит от хората, водещи футбола, при положение че той е мачът с Гибралтар“.

„Снимката с Дан Тан – ще си кажа мнението. Вижда се снимката. Ваши колеги я извадиха. Доказателство е, че Нова година се празнува и четири дни по-късно се сключва договора. Тази снимка говори повече от всички думи. Корупцията в българския футбол съществува. Зададохме много въпроси, чакаме отговорите им все още. Призовавам да отговорят. Сезирахме УЕФА, изпратихме снимката. Писах на Чеферин, на Инфантино, юридическите екипи. Наше право е да им покажем какво се случва. БФС декларираше колко правен е Конгреса“, разкри кандидатът за шеф на български футбол.  

„Напълно законно беше Конгресът по Устав – този, който ме избра. Клубовете се събраха и ме избраха. Тогава казах, че е тъжно и не е моята цел. Искам да има обединителен Конгрес. Не е това целта да ме изберат 60 клуба. Целта е всички клубове да си изберат президент“.

„Притеснения нямам никакви. Знам, че правя правилното нещо. Следвам екипа си, аз съм техен лидер, но се ориентирам по тях. Опитвам се футболната общественост да ми повярва. Всеки клуб си има право на избор. Не става дума за сини, или червени. Трябва да е ясно на всички. В моите убеждения няма как клубни пристрастия да ми пречат. Клубовете ще са равни пред мен. В България сме по-темпераментен и това, че си играл за един клуб, те прави само от него. Всички трябва да са равни. Помогнало ми е, че съм излязъл рано в чужбина. Мисленето ми е на нивото, което трябва да бъде, за да не съм пристрастен“.

Бербатов беше запитан защо си тръгна преди награждаването във финала за Купата на България, който Левски спечели с 1:0 срещу ЦСКА.   

„Жена ми звънна и каза да се прибирам да оправяме децата и да си лягат. Затова не останах за награждаването във финала за Купата на България. Аз съм играл за ПАОК, ще отида да гледам Левски. После, ако не отида на ЦСКА на двубоя ще кажат защо не съм отишъл. Дребни неща са това“.

„Това ще е Изпълкомът, който предложих като спечелих последния Конгрес. Буди съмнения. Впоследствие всеки може да е сменен. Те са там, но идеята е Изпълкомът да е от 9 човека и да е по воля на клубовете. Клубовете сами могат да предлагат членове. Търся най-достойните хора, които искам да са до мен. В Изпълкома само някакви хора, свързани с ЦСКА. Не бива да има съмнения и да се спада до дребнавост. Всичко е променливо. Ако клубовете решат, че не са достойни, той няма да е там. Знаят го със сигурност. В България са сини и червени. Трябва да се знае, че футболът също е бизнес. Трябва да има бизнесмени, но почетни. Склонен съм на варианти, в които има сини и червени. Не искам да се делим, ще е пагубно. Достатъчно се делихме досега. Не трябва да се смята, че единият кандидат е червен, другият син. Не трябва да се прибягва до пристрастия“, сподели Бербатов.

„Готов съм да се срещна с предизвикателствата. Не трябва да ни плаши. Заедно трябва да работим за промяната. Не зависи само от един човек – да се дават предложенията. Трябва президентът да има вяра в хората около себе си. Лигата трябва да администрира първенството. Само ние сме така. Защо лигата не управлява първенството? Защото БФС взима процент от тв правата. Накрая всичко опира до пари. Ще искаме да се стигне до момент, в който Лигата ще администрира първенството. Ще е процес. Сега са двама човека. Ще бъде администрирам от БФС този процес – да има УС от президентите, председател. Трябва да се помага с кадри, финанси и да има транзитен период. Ще стане в период от една година. Това е правилното нещо – да дадеш властта на клубовете да си администрират първенството. Работата на БФС е да се занимава с детски футбол, аматьорски футбол, дисциплинарните комисии и съдийски назначения. Първенствата се администрират от Лигата. Навсякъде е така. Отборна работа е“.

„Малките силите понякога правят най-големите революции. Трябва да се питат треньорите и БФС да реши за броя на отборите в първенството. Голям проблем за всички треньори е с договорите. Аз завърших А лиценз също. Видях как се преподава. Много съм за треньорът да му се защити треньорското място и да не бъде подмятан като парцал. Също е много важно да се налагат млади футболисти, същото важи и за треньорите – да бъдат защитени. Българското трябва да се развива и да се налага“.

„Нужна е единна методика за развитието на детско-юношеския футбол. Можем да ги поощряваме като развиват български футболисти. Ще се опитаме да ги убедим. Не можем да ги накараме. Бил съм чужденец в друга държава. Доказвал съм се постоянно. Знам как се чувстват те в друга държава. В България трябва да са добре дошли кадърни чужденци, но извън ЕС трябва да са трима. От там нататък да се бута българското и да ги развиваме с единна програма, изработена от доктори, специалисти. Ще е за доброто за развитието на децата. Клубовете ще се поощряват и финансово, ако изпълняват програмата”.

„Поставям си оценка 4. Реалист съм. Знам къде съм сгрешил. Знаем къде сме допуснали грешки като екип и ще си поправим. Започнахме с диалог от наша страна с общността. Анонсирах се спокойно, приятно. Нещата тръгнаха да ескалират. Ако бездействаме, това е съучастие. Трябва да покажеш, че трябва да си и мек, и твърд. Това не трябва да се случва. Досега можеха да се решат нещата ясно, точно и честно. Не да се занимаваме със схеми и съдилища“.  

„Със Станимир Стоилов и Наско Сираков сме работили заедно. Вкарах един от най-хубавите си голове по тяхно време. Имахме честен диалог на „Герена“ с тях. Надявам се да бъде продължен. Не искам да има сини и червени. Искам да сме над това. Искам да има обективност. Ако не я постигнем да сме надклубни пристрастия, трудно ще ни се получат нещата“, заяви Димитър Бербатов.  

Той коментира и слуховете, че някой стои зад него и го финансира:

„Защо ще ми трябва някой да ми плаща и да ме финансира? Това е слабост. Абсурдно е някой да ми плаща. Буди смях към мен. Като бях в ЦСКА им казах, че няма да правя нищо за тях, нищо че ми издигат кандидатурата. Аз не съм такъв човек. Не очаквайте нищо от мен. Не ми издигайте кандидатурата. Вече се стремим към различен модел на управление. Трябва да съм над клубните пристрастия. Научил съм се да съм такъв. На 41 години съм. Повярвайте ми невинаги възрастта означава опит. Имал съм късмет да съм бил с много успели хора. От там черпя своя опит и ще се опитам да го вкарам тука. Корените са ми тук. Българин съм. Когато аз си позволя да критикувам някои неща, хейтърството идва под формата на завист и злоба. Аз не мисля, че мога да завиждам на някого. Постигнал съм с таланта си това, което искам. Осъществил съм мечтите си. Изкачил съм стълбата. Нямам причина да хейтя, по който и да е. Не съм изпитвал завист към никого“.

Стилиян Петров: Време е да бъдем мъже и да бъдем смели (ВИДЕО)

Йордан Лечков след решението на СГС: Поне 7 години ще се влачат нещата в съдилищата

Удар по БФС: Съдът отмени решенията от Конгреса през октомври

Съдът откри 90 нередовни делегата на Конгреса, има и от топ клубовете

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS