Без футбол до септември, фалират множество клубове?

Футболните власти в Европа могат да бъдат принудени да отменят всички футболни срещи до септември. Това може да доведе до фалит на футболни клубове и спортният бизнес да преживее истински срив.

Кризата с коронавируса е в толкова напреднала фаза, че ръководни фигури в английския спорт са получили обаждане след среща на кризисния щаб, информира The Independent.

В петък сутрин всички мачове на Острова бяха отложени до 3 април, но източник на авторитетното издание смята, че подновяването на футболните срещи в началото на април е немислимо.

Официално: Спряха Висшата лига до 3 април

Шампионатите в Англия трябва да се възобновят веднага след паузата за национални отбори, но шансът това да се случи е минимален. Изглежда, че от ФА по-скоро печелят време със взетото решение.

УЕФА организира видеоконференция във вторник, на която представители на всички 55 държави-членки ще решават бъдещето на футбола в Европа. Очаква се Евро 2020 да бъде отложено с една година, a европейските клубни турнири да бъдат прекратени.

УЕФА организира видеоконференция, на която ще се реши бъдещето на футбола в Европа

През последните седмици от ФА следват стриктно напътствията на правителството и по всичко изглеждаше, че нещата няма да се променят поне до следващата седмица. Това обаче не е така. От кризисния щаб са се свързани с ФА и са заявили, че досегашните мерки не са достатъчни, за да се спре епидемията. Имаше планове Висшата лига да се поднови, а срещите да се играят при закрити врата. След като обаче мениджърът на Арсенал Микел Артета даде положителна проба за коронавирус, и това изглежда недостатъчна мярка.

Появяват се множество други въпроси. Много малко са клубовете, които имат готовност сезонът да се анулира и всичко да стартира наново в края на лятото. Замесените във взимането на решенията смятат, че анулирането е малко вероятен сценарий. По-скоро ще се процедира по друг начин. Има три варианта. Първият е кампанията да се довърши без значение докога продължи, ако трябва дори ще се застъпи със следващия сезон. Няма да има промоции и отпадащи тимове в по-долните нива. Оставащите две възможности изискват промяна в някои закони и правила.

Повечето от клубовете се съгласиха с взетите решение в петък, но напрежението ще се покачва през следващите дни. Приходите на клубовете рязко ще спаднат, а заплатите на футболистите и персонала ще трябва да се изплащат по договор. Повечето отбори от елита могат да издържат финансово на по-голяма пауза във Висшата лига, но за клубове в по-долните дивизии не може да се каже същото.

Според много източници може да се стигне до фалит на редица отбори извън Висшата лига. Все пак те се издържат главно от приходите при продажбата на билети за мачовете си.

Отборите в елита на Англия ще имат главоболия поради друга причина. Футболистите, чиито контракти изтичат през юни са поставени в много трудна ситуация. Какво ще се случи с летния трансферен прозорец също не е напълно ясно.

УЕФА е в позицията да представи универсален план, който всички европейски футболни първенства да следват при създалата се безпрецедентна ситуация. Точно затова видеоконференцията във вторник ще е от голямо значение за футболна Европа. Тогава ще се отговори на важни въпроси като например дали Ливърпул ще бъде коронясан като шампион на Англия и дали кампанията в Шампионска лига ще бъде анулирана.

Според някои лекари пандемията от коронавирус няма да отшуми поне до средата на лятото. Това би значело, че европейският футбол има за решаване доста сложен ребус.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още