Без Олимпиада в Токио, ако пандемията не бъде овладяна до 2021 година

| Спорт

Председателят на Организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори заяви, че Летните олимпийски игри ще бъдат отменени, ако светът не успее да се пребори с пандемията от COVID-19 до лятото на 2021 година. Припомняме, че Игрите бяха отложени с една година заради разпространението на коронавирус.

Пред „Никан спорт“ Мори коментира варианта Олимпиадата да бъде отложена с още една година, ако епидемиологичната ситуация в света не позволява нейното провеждане догодина.

„В такъв случай Игрите ще бъдат отменени. В миналото Олимпиади са били отменяни при войни. Сега ситуацията е такава, че ние се сражаваме срещу невидим враг", разкри той.

Президентът на японската медицинска асоциация признава, че ще бъде трудно постижимо Олимпиадата да бъде проведена през 2021 година, ако тогава светът все още не е открил ваксина или сигурен метод за лечение на коварния вирус:

„Не казвам дали Япония би могла, или не би могла да организира Олимпиадата, но в настоящата ситуация това ще бъде трудно. Ако не бъде открита ефективна ваксина, очаквам домакинството на Игрите да бъде сложно", коментира Йокура.

Япония е вложила около 13 милиарда долара за организацията на най-големия спортен форум. За последно страната е домакин на Летни олимпийски игри през 1940 година. Тогава обаче те са отменени, тъй като Втората световна война е в своя разгар.

40-годишното проклятие, което застрашава Токио 2020

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още