40-годишното проклятие, което застрашава Токио 2020

Габриел Талви Габриел Талви

Олимпийските игри в Токио са на път да станат жертва на 40-годишно проклятие. В неделя изпълнителният съвет на МОК си даде срок от четири седмици да реши съдбата на Игрите, които по всяка вероятност ще бъдат отложени или ще се проведат при закрити врата. Причината е пандемията от коронавирус.

МОК си даде четири седмици да реши съдбата на Токио 2020

Историята показва, че през период от 40 години нещо се случва, така че Летните олимпийски игри да не се проведат по план.

Олимпиадата през 1940, чийто домакин отново е Япония, по ирония на съдбата, не се състои заради избухването на Втората световна война.

Според финансовият министър на Япония, Игрите в Токио са на път да станат жертва на 40-годишно проклятие, което започва именно през 1940 година.

Три години преди Токио 1940, Олимпиадата е в Берлин, Германия, а начело на страната е нацистката партия. Много от западните държави обмислят бойкот, но в крайна сметка 49 страни взимат участие. Лидерът на нацистите Адолф Хитлер използва Олимпиадата по най-добрия начин за пропаганда. Германия доказва, че се е надигнала от пепелта на Първата световна война, организирайки Игрите.

За първи път в историята Азия трябва да приеме Летни олимпийски игри през 1940 година. Япония получава възможността да докаже на света, че се е възстановила от разрушителното земетресение 17 години по-рано. Първоначално Китай трябва да е домакин, но след като страната не успява да се справи с организация, Олимпиадата е дадена на Токио.

40-годишното проклятие отново си казва думата през 1980 година. Домакин на Игрите е Москва, СССР в разгара на Студената война. Между 60 и 65 западни държави бойкотират Олимпиадата. Така България е трета в класирането по медали, завоювайки 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови отличия. През 1980 САЩ предлага Игрите да бъдат преместени в Гърция, но това не се случва.

Може ли да се говори за надвиснало проклятие над Токио 2020, или за пореден път ставаме свидетели на иронията на съдбата?

Големите обрати: Една знаменита вечер изживяна с „мигащ“ телетекст

Как голямата пандемия на XX век помогна за създаването на Реал Мадрид

Невероятната история на един безкраен финал и единствената година без шампион на Германия

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ