40-годишното проклятие, което застрашава Токио 2020

Олимпийските игри в Токио са на път да станат жертва на 40-годишно проклятие. В неделя изпълнителният съвет на МОК си даде срок от четири седмици да реши съдбата на Игрите, които по всяка вероятност ще бъдат отложени или ще се проведат при закрити врата. Причината е пандемията от коронавирус.

МОК си даде четири седмици да реши съдбата на Токио 2020

Историята показва, че през период от 40 години нещо се случва, така че Летните олимпийски игри да не се проведат по план.

Олимпиадата през 1940, чийто домакин отново е Япония, по ирония на съдбата, не се състои заради избухването на Втората световна война.

Според финансовият министър на Япония, Игрите в Токио са на път да станат жертва на 40-годишно проклятие, което започва именно през 1940 година.

Три години преди Токио 1940, Олимпиадата е в Берлин, Германия, а начело на страната е нацистката партия. Много от западните държави обмислят бойкот, но в крайна сметка 49 страни взимат участие. Лидерът на нацистите Адолф Хитлер използва Олимпиадата по най-добрия начин за пропаганда. Германия доказва, че се е надигнала от пепелта на Първата световна война, организирайки Игрите.

За първи път в историята Азия трябва да приеме Летни олимпийски игри през 1940 година. Япония получава възможността да докаже на света, че се е възстановила от разрушителното земетресение 17 години по-рано. Първоначално Китай трябва да е домакин, но след като страната не успява да се справи с организация, Олимпиадата е дадена на Токио.

40-годишното проклятие отново си казва думата през 1980 година. Домакин на Игрите е Москва, СССР в разгара на Студената война. Между 60 и 65 западни държави бойкотират Олимпиадата. Така България е трета в класирането по медали, завоювайки 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови отличия. През 1980 САЩ предлага Игрите да бъдат преместени в Гърция, но това не се случва.

Може ли да се говори за надвиснало проклятие над Токио 2020, или за пореден път ставаме свидетели на иронията на съдбата?

Големите обрати: Една знаменита вечер изживяна с „мигащ“ телетекст

Как голямата пандемия на XX век помогна за създаването на Реал Мадрид

Невероятната история на един безкраен финал и единствената година без шампион на Германия

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още