Времената на пандемия могат да променят целия свят. Може би ще го видим с очите си след края на случващото се с коронавируса, което за броени дни преобърна живота на всички нас.

Може ли обаче пандемията да има и положителни последици? Със сигурност най-очевидното е, че когато всичко това приключи, ще оценяваме много повече нещата, които доскоро приемахме за даденост – разходка в парка, вечеря в ресторант, събиране с приятели за гледане на някой мач и така нататък.

Примери за позитивни последици след ужаса на пандемията имаме и от XX век. Преди няколко дни ви разказахме за случилото се в спорта по време на Испанския грип – смъртоносната пандемия на миналия век, отнела живота на близо 50 милиона души.

Спорт по време на пандемия: Да погледнем назад към историята

Знаете ли обаче, че ужасът, случил се между 1918 и 1920 година, е пряко свързан с най-успешния футболен клуб в историята – носителя на рекордните 13 титли на Европа Реал Мадрид!

Как се случва това?

Най-смъртоносният случай на инфлуенца в модерната история засяга около 40% от населението на света! И то във времето, в което човечеството тъкмо си отдъхва от края на Първата световна война. Реално обаче пандемията взима много повече жертви отколкото самата война.

Сред засегнатите е и испанският крал Алфонсо XIII, който все пак успява да преодолее вируса.

След като пандемията бива овладяна обаче той е сигурен в едно – населението трябва да спортува повече, за да се поддържа в добро здраве. Още преди това кралят е известен като фен на футбола, така че едва ли е изненада, че една от стъпките за промотиране на спорта, които избира, е да направи един отбор „кралски“.

Изборът му се спира на ФК Мадрид – отбор, основан през 1902 година и който през 1905 е спечелил първия си трофей, испанската купа, която по това време е единствената надпревара в Испания.

Крал Алфонсо XIII дава на отбора званието Реал (Кралски) през 1920. Клубната емблема се сдобива с кралска корона и тимът моментално си печели още много привърженици, които са поддръжници на краля.

В последствие има един период, в който кралските почести са свалени от названието и емблемата на клуба, но след Испанската гражданска война (1936-1939) клубът отново е известен като Реал Мадрид.

Дали без тази кралска чест, ФК Мадрид щеше да стане това, което познаваме в днешни дни, не е ясно, но е факт, че най-голямата пандемия в модерната история помага за създаването на най-успешния футболен отбор.

Четете още интересни истории:

Невероятната история на един безкраен финал и единствената година без шампион на Германия

Как да се справим без спорт във времена на коронавирус?

Последният път, когато футболът в Англия спира, и историята за ледения крал Лестър

Тъжната история на Белия вълк, който вече 38 години е в кома

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS