Спорт по време на пандемия: Да погледнем назад към историята

В сряда Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия, което ще рече, че заразата е по целия свят. По последни данни заразените са над 173 хиляди души, а смъртните случаи над 6600.

Ситуацията е такава, че бяха взети нечувани за нашето време мерки. Такива бяха взети и по отношение на спорта. Едва ли някой изобщо си е представял ситуация, в която спорт по света на практика почти няма да има. Всичко това е безпрецедентно, нали? Всъщност, не точно! Защото преди 102 години светът е в плен на най-страшната пандемия от XIV век насам – испанският грип.

Инфлуенцата продължава между 1918 и 1920 година, заражда се в края на Първата световна война, но всъщност взима повече жертви, отколкото и двете световни войни – данните не са сигурни, но се смята, че става дума за между 17 и 50 милиона души като е възможно и да са 100 милиона. Реално тя е една от най-смъртоносните пандемии в човешката история като засяга 500 милиона души – една трета от населението на Земята по това време я прекарва! По това време ваксини няма, а и много лекари са по военните полета, което допълнително усложнява ситуацията. Испанският грип удря най-тежко по хората между 20 и 40 години, а болни от него има по абсолютно целия свят – от Занзибар до Арктика.

Как всичко това се отразява на спорта?

Реално последствията за спорта, свързани с коронавируса, можем да сравним единствено със случилото се по време на испанския грип. Защото следващите пандемии през XX век са с много по-малък обхват и не засягат толкова цялото човечество.

По време на испанския грип спорт вече се играе на организирано ниво по цял свят, но трябва да кажем, че на много места в трите години преди пандемията състезанията са рядкост заради Първата световна война. Реално от големите футболни първенства по настоящем, по това време шампиони се определят в Англия, Италия и Германия. Но войната ги спира между 1915 и 1919. Реално в последната от четирите години голям „принос“ има и инфлуенцата, която забавя рестартирането на шампионатите.

Мачове се играят на регионално ниво, но без публика – мярка, която видяхме и в началото на разпространението на коронавируса. Но като цяло както казах, много спорт в Европа по това време няма заради войната.

Инфлуенцата обаче удря много тежко спорта в САЩ. Всъщност според една от теориите именно в Америка и по-точно в Канзас, започва разпространението на смъртоносния грип. Реално испанците са „кръстници“ на вируса заради погрешни вестникарски информации.

По това време най-популярният спорт в Америка е бейзболът. Много от звездите в Мейджър Лийг Бейзбол се разболяват от испанския грип. Сред тях е и легендата Бейб Рут. Той поне се излекува, за разлика от доста свои колеги. В следствие на пандемията през 1918 не се провеждат Световните серии – заключителният турнир в лигата. В много мачове преди това пък състезателите носят маски, с които опитват да се предпазят по някакъв начин.

Испанската инфлуенца е и виновникът за единствения в историята случай, в който Купа Стенли в хокея има два носителя. Финалът през 1919 между Монреал Канейдиънс и Сиатъл Метрополитанс вече е в навечерието на шестия мач от серията, когато много играчи на Монреал, както и мениджърът Джордж Кенеди заболяват от пандемията. Следващите мачове се отменят и за шампиони са обявени и двата отбора. В последствие един от играчите на Монреал Джо Хол умира, а същото се случва и с Кенеди две години по-късно заради усложнения.

Другото голямо спортно събитие, което е отложено заради грипа, е дългоочакваният боксов сблъсък в тежка категорич между Джак Демпси и Барни Лебровиц.

За щастие пандемията изчезва навреме, за да могат Олимпийските игри през 1920 в Антверпен да се проведат по план.

Позитивите за спорта след пандемията

Испанският грип е смъртоносен и трябва да изминат много години преди човечеството да се възстанови от случилото се. За спорта все пак има доста позитиви в последствие. Масово хората осъзнават важността на спорта като превенция срещу болестите. Създават се много нови спортни клубове и хората постепенно се завръщат към нормалния си живот.

А каква е връзката между испанския грип и най-успешният футболен клуб в света Реал Мадрид очаквайте в следващите дни!

Как да се справим без спорт във времена на коронавирус?

Последният път, когато футболът в Англия спира, и историята за ледения крал Лестър

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още