Българската федерация по баскетбол (БФБ) заяви участие на национален отбор от България на предстоящото световно първенство по електронен спорт на ФИБА, което ще се проведе в рамките на 3 последователни уикенда през пролетта на тази година под името FIBA Esports Open III. Турнирът се провежда на основата на играта NBA2K21 и в него всеки от националните състезатели ще управлява по един виртуален аватар на играчи от НБА, съобщиха от федерацията.

Въпреки че БФБ беше първата федерация, която организира свое електронно първенство през месеците април и май миналата година, изненадващо тя не получи покана за участие в първите 2 издания на състезанието. В първия турнир пробно бяха включени състави от 19 национални федерации, а във втория те се увеличиха до 36. Във FIBA Esports Open II се включиха общо 252 геймъри, изиграха се 97 мача, които бяха излъчени на живо в рамките на 70 часа и бяха видяни от 2.5 млн. души в социалните мрежи.

Процесът по селекция на националния отбор вече стартира, като в него се включиха общо 20 състезатели. Сред тях са най-добрите участници от миналогодишното електронно първенство по баскетбол на България БФБ е-баскет лига и няколко българи, които се състезават в елитни турнири на NBA2K21 в Германия. Към момента фаворит за първото място в турнира отново е националът Александър Везенков, който игра финал на предишното първенство през 2020 г., но го загуби от германеца Кай Шаленберг.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS