Биатлонистите ни трупат сила, издръжливост и точност на глетчера над Рамзау

dsport.bg

С приоритет в работата по базовите качества в подготовката завършва първият лагер на биатлонистите в новия олимпийски сезон. През последните 20 дни националите ни тренираха на глетчера Дакщайн над Рамзау в Австрия.

„Това е първи лагер за сезона и на него както обикновено наблягаме на базовите качества – издръжливост, обща сила, плюс основа на стрелбата в спокойно положение. Със съвсем малки корекции почти всичко, което бе планирано е изпълнено, метеорологичните условия попречиха да завършим някои дребни детайли. Важно бе, че всички направиха първи за новия сезон тренировки на ски. Времето бе много динамично, особено горе на глетчера по-често бе мъгливо със снеговалеж, а надолу в планината повече валеше дъжд. На съоръженията в долната част на комплекса – на ролбана, на стрелбището и във фитнеса – всички планирани дейности бяха изпълнени,“ твърди старши треньорът Александър Касперович, като изтъква отличните условия за подготовка, предоставени от домакините.

Българите са настанени в селището Рамзау, където осъществяват базисната подготовка. За да стигнат до глетчера за тренировките на ски, те пътуват в микробуси нагоре до Дакщайн и оттам ползват лифт, който ги отвежда до пистите с вечния сняг.

Според специалистите от треньорския щаб българите функционално са добре, като радостното е, че няма тежки последствия от продължителното обездвижване в средата на миналия състезателен сезон, когато заради здравните мерки нашите пропуснаха участие в два етапа за Световната купа.

С лидерите Владимир Илиев и Милена Тодорова, ядрото на националните ни отбори се запазва със съвсем леки промени. При жените първият ни тим се подсили от Лора Христова, която миналата зима направи много силно представяне в стартовете при девойките. В Рамзау тренират Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Благой Тодев, Милена Тодорова, Даниела Кадева, Мария Здравкова и Лора Христова.

„Лора се вписа много добре в тима, в началото бе на малко по-щадящ режим, но тя е стрелец на високо ниво и няма да има проблем с адаптацията към първия ни отбор,“ смята Касперович.

В Рамзау в момента се подготвят още ски-бегачи от Италия, Австрия, Русия и др.

След два дни, в петък националите ни ще напуснат глетчера и ще се завърнат за кратко в България, после започват нов лагер, този път в Руполдинг, Германия. За олимпиадата в Пекин през идния февруари Българска федерация биатлон си е поставила за цел да има максимален брой участници – 4 мъже и 4 жени.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още