Бившият футболист на Левски Жерсон Кабрал защити България пред медиите в Холандия и обяви, че не е забелязвал да има расистко отношение към него и семейството му по време на престоя му при "сините". Той бе потърсен за мнение след вчерашното наказание на България от УЕФА.

Подарък от УЕФА: 1 + 1 мач и солена глоба

"Естествено, страните от Източния блок имат определено име в тази насока. В началото всичко е сиво и хората не са толкова приятни, но после нещата се променят. Когато ги опознаеш виждаш истинската им същност. Лично аз не съм забелязал много расизъм. Никога не са ме наричали с някакви имена и не са викали нищо по трибуните", казва Кабрал пред ad.nl.

В Англия веднага възроптаха срещу наказанието

Медиите на Острова: Наказанието е ''нищожно''

Роденият в Ротердам тъмнокож футболист допълва: "В последния си сезон в Левски се представих добре. Вкарах 10 гола и дадох 8 асистенции. Това веднага се отразява и на отношението към теб. Гледат те по различен начин. Моята приятелка и децата ми изживяха времето в България много добре. Отношението към тях бе топло и изпитахме голямо уважение от страна на хората там.
Все пак футболистът разкрива случай, в който е забелязал някакъв тип расизъм, но не е усетил лично отношение. "Това беше на едно от дербитата между Левски и ЦСКА. Тогава имаше много кавги и крясъци, но това никога не стана лично. Просто такъв бе мачът. Може би има разлика в привържениците, които ходят на международни мачове и феновете на клубовете", разсъждава крилото.

Яя Туре: ФИФА не се интересува от расизма във футбола

Той разкри още, че е водил разговор по темата с Джоди Лукоки, който играе в Лудогорец. "Говорихме с Лукоки. Той вече 5 години е в Лудогорец. Инцидентът на България - Англия със сигурност се отразява върху всеки футболист с тъмен цвят на кожата. Докосна ни лично, защото аз бях, а той все още е част от футбола в България. Гледах онова интервю с Христо Стоичков по телевизията. То предизвика голям интерес. Той осъди злоупотребите и се разплака. Той наистина е голям в България. Мисля, че направи голямо впечатление в страната. Расизмът е ужасен, но се страхувам, че винаги ще го има. Хубавое е, че играчи като Рахим Стърлинг се изказват по темата, защото имат голямо въздействие в социалните мрежи", завърши Кабрал.

Стоичков се разплака в ефир заради расистския скандал (видео)
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS