Благородната кауза на Софийския маратон

По един лев за всеки стартирал в Софийския маратон тази година отделят организаторите за спортуване на деца с аутизъм

dsport.bg

И през 2020 г. Wizz Air София маратон отново ще бъде с благотворителна кауза. Този път организаторите от „София – европейска столица на спорта“ са решили, че за всеки стартирал ще отделят по един лев за изграждане на спортна площадка за деца с аутизъм, като теренът вече е определен и предоставен безвъзмездно. Създаването на тази спортна площадка, оборудвана с необходимите уреди за игра, ще подобри тяхната комуникационна среда, ще даде възможност  за смесена работа с малчуганите в норма в игрова обстановка; ще подобри техните спортни умения, координация и  моторика и ще даде възможност да прекарват повече време на открито, което за всяко дете, но особено за децата с аутизъм, е от изключителна важност.

По този начин се спазва неизменната традиция от последните години Софийският маратон да има силна социална ангажираност към хората в риск и младежите със специални потребности. 

В щаба на състезанието днес пристигнаха стартовите номера и възпоменателните медали за всички успешно завършили изпитанието. Тази година отличията са със стилизирана визия на Софийския университет „св. Климент Охридски“, като и в това отношение се спазва традицията всяка есен те да бъдат посветени на емблематична сграда от българската столица. Софийският маратон със старт тази неделя в 9.30 ч. ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки, като по тази причина за първи път отпадна масовата дистанция на 3 км.

Вече отвори врати и състезателният офис. Той е разположен в Княжеска градина до Орлов мост и до неделя в него участниците ще могат да си получат стартовите номера и състезателни пакети. В огромната палатка е оформено своеобразно спортно експо с разположени щандове с най-новите продукти и иновации в областта на дългите бягания.

За втора поредна година старт-финалът ще е на площад Александър Батенберг, пред Националната художествена галерия. Оттам трасето се вие между Президентството и Министерски съвет до Лъвов мост, обратно до ул. Алабин, по ул. Гурко и Раковска до Военния дом, после по Царя до Софийски университет, оттам по бул. Левски и бул. Дондуков през моста Чавдар по бул. Владимир Вазов и после по обратния път до пл. Александър Батенберг.

В тази връзка е и апелът на организаторите за толерантност и разбиране от страна на гражданите във връзка с причинените неудобства от промените в движението на част от булевардите по трасето един път в годината за няколко часа.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ