ЦСКА нарушил финансовия феърплей, УЕФА може да ги извади от евротурнирите

dsport.bg

Европейската футболна централа УЕФА е санкционирала 9 клуба за нарушаване на финансовия феърплей, като един от тях е ЦСКА, който е глобен със 75 хиляди евро, съобщиха от УЕФА в свое изявление. Глобата за "червените" е за неизпълнение на просрочени задължения в срок и е наложена от новосъздадената Първа камара за на комитета финансов контрол на клубовете към УЕФА.  

Гръцкият АЕК е глобен с 1,5 милиона евро. АЕК не е спазил правилата на финансовия феърплей и лицензирането, като включително няма да получи и 10 процента от парите от наградния фонд при следващото си участие в европейските клубни турнири. Спортинг (Лисабон) и Бетис получават глоби от по 250 хиляди евро всеки, а португалският Порто - 300 хиляди. Астана от Казахстан е глобен със 150 хиляди евро, ЧФР Клуж от Румъния с 200 хиляди, Санта Клара от Португалия със 75 хиляди, а Монс Калпе от Гибралтар с 15 хиляди.

С изключение на ЧФР Клуж и Астана, засегнатите отбори са заплашени от изваждане от европейските клубни турнири за една година, ако не докажат, че са покрили задълженията си към 31 януари 2022 година. Румънците и казахстанците са глобени съответно със 150 000 и 200 000 евро.

Всички останали клубове са били санкционирани с безусловна финансова вноска и освен това с условно изключване от участие в евротурнирите под егидата на УЕФА за следващите 3 сезона, освен ако до 31 януари 2022 г. не представят доказателство, че са платили дължимите суми.

За втора поредна година ЦСКА на лагер в Турция

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още