Дългото пътуване до Мондиал 2026 започва

dsport.bg

Тази седмица започват квалификационните мачове за Световното първенство през 2026 г., а двубоят между Парагвай и Перу е първият мач по дългия път към Мондиала в Канада, Мексико и САЩ. На стадион “Антонио Аранда”, на брега на река Парана, до съседна Бразилия, в югоизточен Парагвай, в четвъртък ще започнат квалификациите за Световното първенство през 2026 г. По-късно същата вечер, само 263 дни след спечелването на трофея в Доха, футболистите на Аржентина ще започне защитата на титлата с мача срещу Еквадор в Буенос Айрес. Предварителните мачове в Африка и Азия също ще започнат преди края на годината, а в Европа през 2025 г. Следва кратък преглед на Световната футболна федерация (ФИФА) за предстоящите квалификации.

АЗИЯ: Рекордните осем отбора от Азия ще се състезават на Световното първенство през 2026 г., с възможност да са девет, след като един ще играе в междуконтиненталния плейоф. Първият кръг от квалификационните мачове е насрочен за октомври тази година. Двадесет национални отбора ще се състезават, а победителите от десетте двойки ще се присъединят към други 26 национални отбора във втория кръг. Ще има общо пет квалификационни кръга, за да се определят осемте директно пътуващи до Световното първенство през 2026 г.

АФРИКА: Ще има девет национални отбора от Африка на СП 2026, а още един ще играе в плейофите. Квалификациите трябва да започнат на 13 ноември тази година. Общо 54 национални отбора ще се състезават в девет групи, като всеки от победителите в групите продължава към WC 2026. Четирите най-добри подгласници ще играят в плейофна фаза, за да определят единствения представител в междуконтиненталния плейофен турнир на ФИФА.

СЕВЕРНА АМЕРИКА: Северна Америка има трима сигурни участници, домакините Канада, Мексико и САЩ, ще има още трима, а два отбора ще играят в плейофите. Квалификационният турнир трябва да започне през март c година. Четирите най-ниско класирани отбора ще играят разделени в две двойки, а победителите ще се класират за втория кръг, където ще участват общо 30 национални отбора в шест групи. Победителите и подгласниците ще преминат в следващия кръг, в три групи, победителите ще играят на СП 2026, а двата най-добри подгласника в плейофите.

ЮЖНА АМЕРИКА: Ще има шест южноамерикански отбора на WC 2026 и един, който ще играе в плейофите. Квалификациите трябва да започнат в четвъртък. Десет национални отбора ще се състезават в една лига, шестте най-добри ще продължат за Световното първенство, а класираният на седмо място отбор ще играе в плейофния турнир на ФИФА.

ОКЕАНИЯ: За първи път Океания ще има гарантирано място на Световното първенство, а също така ще има едно участие в междуконтиненталните плейофи. През септември трябва да се проведе първият от трите предварителни кръга, в които ще играят четирите най-ниско класирани отбора. Вторият етап, който включва две групи от по четири отбора, ще се играе през следващите два месеца, преди решителния трети кръг през март 2025 г., в който четири национални отбора ще играят на полуфинали и финал.

ЕВРОПА: На Световното първенство 2026 ще има 16 национални отбора от Европа. Квалификацията трябва да започне през март 2025 г. В първия кръг ще има 12 групи с по четири или пет национални отбора, като победителите ще си осигурят класиране на СП. Останалите четири места ще бъдат определени от плейоф с 16 отбора, в който ще участват 12-те подгласници в групата и четирима първокласирани победители в Лигата на нациите.

Плейоф: Шест национални отбора ще играят в плейофния турнир на ФИФА, които ще играят за последните две места на 23-то Световно първенство. Два отбора от Северна Америка и по един от Азия, Африка, Южна Америка и Океания ще участват в този турнир. Четирите най-ниско класирани отбора ще се срещнат на полуфиналите. Двата най-високо класирани национални отбора отиват директно на финала. Победителите от двата финала ще играят на Световното първенство 2026.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още