Очаквано, но все пак с изпуснат уникален шанс, волейболните ни национали не успяха да спечелят квотата за Токио от домакинския турнир у нас.

Бразилските национали триумфираха на олимпийската квалификация във Варна и отлетяха с наградата - традиционната японска кукла Дарума за късмет.

Въпреки тежката и драматична загуба в пет гейма избранниците на Силвано Пранди показаха мъжество и характер на терена срещу номер едно в света. Първите три гейма играха като равен с равен и пропуснатият шанс за спечелване на мача обърна ситуацията в полза на бразилците. Резултатът е факт - изпуснахме питомното, за да гоним дивото на неизвестно за момента място в компанията на още 7 европейски отбора за една единствена квота. Задача с много неизвестни, но с играта от Варна през уикенда - защо не!?

Ако федерация и отбор се фокусират върху позитивите, резултатите много скоро ще радват българските фенове на втория по популярност спорт у нас. Важно е, че с подмладяването на отбора, сегашният състав загатва за възможности и жажда за успехи.

Силвано Пранди е треньор с класа, но няма вълшебна пръчка за мигновени резултати. С търпение, вяра и мъжка игра с желание и страст, България отново ще печели медали на международната сцена. А във Варна видяхме, че волейболни звезди ще се раждат отново под цветовете на родния трибагреник, феновете са жадни за мачове като този с Бразилия и само една топка ни дели от най-големите в света.

Дарума отлетя, но имаме шанс за нова среща. Все още не е ясно с кои точно отбори и къде, но със СЪРЦЕ, ДУША, ЗА БЪЛГАРИЯ винаги можем да мечтаем. А това е смисълът на спорта.

P.S. Дарума е кръгла традиционна японска кукла, изработена през V век по модел на легендарния будистки монах Бодхидхарма. Японците вярват, че куклата носи късмет. Дарума е символ на постоянство, късмет и служи за насърчаване. Техните собственици са окуражавани да постигат целите си. Заради кръглата си форма Дарума може да се върне в изправено положение, когато и да падне. Това е препратка към японската поговорка "Падни 7 пъти, изправи се 8 пъти".

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS