Димитър Илиев: Търканията между федерации и спортисти се дължат на голямото его, трябва ни обединение

dsport.bg

Министърът на спорта Димитър Илиев гостува в предаването на Константин Вълков „Стълбището“ в ефира на Дарик радио. Той говори по различни теми, като засегна и търканията, които се получават между шефове на федерации и отделни спортисти.

Министърът на спорта назова основния проблем на децата и младежите

„За мен важното е добрата работа с федерациите. Ние подехме инициатива за срещи с олимпийските федерации. Не можем да говорим за общи проблеми, всяка федерация си има своите тревоги и предизвикателства. На мен ми е полезно да правя тези срещи, защото навлизам в детайлите. Виждам колко е важно финансирането“, каза Илиев.

„Много често се получават търкания между шефове на федерации и спортисти. Голяма част от федерациите се оглавяват от бивши спортисти, които също, като настоящите, имат голямо его. Ние обаче трябва да се обединим и да се представим добре на Олимпиадата. Всеки човек, трябва да загърби собственото си „аз“ в името на общата цел. Федерациите полагат усилия да менажират процеса в междуличностните различия. Всеки трябва да положи усилия. Ние имаме нужда от обединение като общество. Нямаме нужда повече да се караме. Много трудно ще чуете от моята уста да говоря лоши неща за политици преди мен. Дори да съм видял нещо не искам да влизам в дреболии. Искам да виждам как ще върви българското общество и спорт. Много често младежките дейности са забравени“, допълни Илиев.

Той коментира и болната тема с финансите. „Конкретно за парите. Ще дам пример. Средният ресурс в ЕС е 113 евро на човек, в България е 11 евро на човек. То е въпрос не за какво не стигат парите, а как оцеляваме. Затова една от идеите е да увеличаваме бюджета на министерството. Сега стартираме безплатна програма за всички организации как да работим по-добре и да пишем по-добре проекти за международни и европейски програми. Всички национални програми за спорт се изразходват на 100%, а европейските не се изразходват. Спортистите са хора на емоциите. Те не са администратори. Те не са хора, които ще се задълбочават. Нашата роля е да им дадем познания в тази посока. Има страхотни програми на ООН, на ЕС, еразъм. Това са неща, които могат да бъдат използвани по по-добър начин“, каза министърът.

„Аз съм отговорен човек. Когато ми беше дадено предложение да поема МС поставих условие да си избера екип. Затова хората, които събрах в екипа, са професионалисти и експерти. Ние сме дошли, за да вършим работа. 3-4 седмици, откакто сме започнали, машината започва да потръгва. Направихме много срещи и опознавателни обиколки из страната. Набелязали сме основни приоритети. Трябва да увеличим бюджета. Сега трябва да е 137 млн. лева, догодина се надявам да е над 140“, заяви още той.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още