Един от лидерите на Славия Димитър Рангелов днес празнува своя 38-ми рожден ден. Нападателят, който се завърна в родния си клуб това лято трябва да се превърне в един от хората, които да извадят "белите" от опасната зона. Самият Рангелов сподели за Дарик радио и dsport, че няма шанс Славия да изпадне тази година. Освен това той говори преди столичното дерби с ЦСКА, както и за младите таланти от школата на тима.

- Честит Рожден Ден! Ставаш на 38, но на колко се чувстваш всъщност?
- Здравейте, благодаря. Аз се чувствам доста млад. Все още усещам, че имам сила и за това не отказвам от футбола. Това е просто цифра. Ако човек се поддържа, храни се правилно и дава максимума от себе си на всяка една тренировка, това не пречи.

- До кога мислиш да играеш футбол?
- Докато се чувствам добре. Това решение се взима много трудно, много тежко, особено от професионален спортист, който го е правил над 20 години, да кажеш "край". Виждам, че се чувствам добре и, че мога да помогна на тези момчета. Показвам им, че всеки един ден трябва да се борят, да си помагат един на друг, да се трудят здраво, за да могат да постигнат това, което искат. Това ми е задача в момента.

- Прибра се в Славия. Винаги се казвал, че може би тук ще завършиш кариерата си. Прибирайки се обаче мислеше си, че Славия ще се озове на предпоследно място.
- Не, определено не смятах, че така ще се получи. Последните сезон Славия имаше доста силни изяви. Тимът игра доста добре и именно това беше едно от нещата, които ме накараха да се прибера тук. Но аз от дете смятах, че където и да ходя, каквото и да правя, аз искам да завърша, там откъдето започнах. Да бъде с близки хора. Въпреки че жена ми и децата са в Германия, покрай в пандемията. Но се радвам, че получавам разбиране от нейна страна и така с радост мога да направя тези последни няколко години. Не казвам една, защото ми се играе още.

- От теб, Георги Петков и Дарко Тасевски се очаква да дръпнете младите и Славия от тази ситуация. Оптимист ли си, защото колкото и да знаем, че никога не е изпадала, феновете започват да потреперват малко?
- Според мен феновете няма от какво да се притесняват. Има достатъчно мачове. Работим добре. Разбира се, на нашите плещи ще падне тази тежест, да не стоварва върху младите футболисти, защото те още не са подготвени да се преборят с това нещо. Трябва да им покажем, че няма нищо страшно. Според мен ще вземем няколко мача и няма да се стигне до изпадане.

- Имате тежка програма. Мислиш, че още в първия мач срещу ЦСКА, може да объркате нечии сметки?
- В крайна сметка никой не може да си прави сметки без другия. Имаме достатъчно качества и талант да изненадаме всеки съперник. Въпросът е да минимизираме някои елементарни грешки, които допуснахме в контролите. Все пак дойдоха някои нови момчета, които ще им трябва време да свикнат с обстановката. Тази адаптация не се случва толкова бързо, но съм оптимист.

- Десет футболисти си тръгнаха от Славия...
- Да, точно така. Това е един от проблемите. Новите играчи, които идват не могат толкова бързо да се адаптират. Както всички знаят, че адаптацията на играчите е между 4 и 6 месеца. Ние нямаме толкова време. Надявам се тези играчи по-бързо да показват максимума от себе си, за да може да постигнем нужните резултати. Малко, по-малко да изпълним тази цел - оставане. Но дори това е смешно да го коментираме. Славия няма как да изпадне.

- Защо се случи такава амплитуда в представянето от миналия до сегашния шампионат и може ли фактът, че загубихте всички контроли в Турция, да подведе другите тимове?
- Какво означава да подведе? Всички играчи са професионалисти и не могат да подценят никого. Да, случва се, но рядко. Според мен доста от отборите са на едно ниво. Вече е и въпрос на спортен шанс в съответния ден на мача, за да се види кой отбор ще победи. Според мен това е доста решаващо от мача с ЦСКА, докато се разделим на две половини колко точки ще спечелим. Според мен ние имаме голям шанс да вземем повече точки. През първия полусезон доста мачове не ги спечелихме заради малки недостатъци в играта ни. Това ни отне точки и нямаше сега да си говорим за това. Нямаше да сме на 13-то място, а да сме доста по-напред в класирането.

- Когато си дойде от Германия, какво очакваше да завариш. Мислеше ли по-оптимистично, че нивото в България може да е по-високо?
- Искаше ми се да е по-викоко нивото, от това, което оставих. Следях българското първенство - Славия гледах, Левски също заради Живко Миланов. Следях първенството и виждах, че нещата не вървят на добре. Но игрите на Славия доста ме изненадваха в последно време. Но е такова е, какво е. Даваме максимума от себе си и времето ще покаже.

- Виждаш ли тук в школата на Славия новите Димитър Рангелов, Благой Георгиев и Чавдар Янков?
- Има доста талантливи момчета. Надявам се да намерят верния път за себе си. Има таланти, които за съжаление много бързо залязват. Не се работим правилно. Талантливите са малко по-мързеливи. Аз например, никога не съм бил талантлив, но аз работих много и това ми донесе успех. Разбира се, имаше и шанс да нямам сериозни контузии. Но аз имах ясна цел в главата си и си я преследвах. Получиха се нещата, малко или много. Надявам се с разговори с повечето талантливи момчета от школата да им помогна и да им подскажа начина, по който могат да стигнат далеч във футбола. Нашата работа е много интересна. Тя е и хоби и за това хоби ни се плаща. А това прави цялото нещо като съвкупност уникално. Дано повече момчета излязат от школата и отидат в чужбина. Като гледам и състоянието на националния отбор е плачевно. Трябва наши играчи да играят в топ първенствата. Тук в школата на Славия има такива момчета, с такъв потенциал. Но всичко зависи от тях.

- Как ще празнуваш рождения ден по новите правила?
- Онлайн празнувах вече с жената и децата. Сега ще се събера с родители, роднини, семейно ще е.

Тревоги в Славия преди дербито с ЦСКА

Двама си тръгнаха от Славия

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS