Доктор Бисер Бочев: При карантина над 6 седмици трябва месец за подготовка

Лекарят на националния отбор на България по футбол и член на медицинската комисия на БФС и УЕФА д-р Бисер Бочев даде специално интервю за Дарик и dsport, в което сподели кой според него е най-добрият модел за подновяването на тренировки след разхлабването на мерките в страната.

"Спортистите са застрашени колкото и всички останали. Хубавото е, че обикновено те са млади здрави хора с добре изградена имунна система, което намалява риска, но го има. Както виждате никъде не са започнали тренировки целите отбори. Някъде се тренира на малки групи. Не си спомням през годините такъв период - 2 месеца да не се тренира. Намалява се еластичността, здравината на ставите. Намалява се белодробната функция. Намалява се мускулната тъкан, което води до много промени в телата им, което може да увеличи риска от контузии. Изключително важна е тук работата на треньорския и медицинския щаб на клубовете. Има различни модели, които се разработват по света. Аз лично много харесвам модела в Испания, при който те казват, че периодът на подготвителни тренировки трябва да е 15 дни, ако карантината е била до 4 седмици. Ако периодът на карантината е бил между 4 и 6 седмици, подготовката трябва да е минимум до 21 дни. Над 6 седмици трябва да има един месец за подготовка. Най-важното от всичко е от тренировъчния процес да върви с нарастващо натоварване, за да се избегне рискът от контузии. Всички искаме футболът да се завърне възможно най-скоро. В мига, в който щабът позволи, ще започне тренировъчният процес, но трябва да се подбере точният момент", сподели доктор Бочев.

Чуйте цялото интервю на Бисер Бочев в аудиофайла.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още