Лекарят на националния отбор по футбол д-р Бисер Бочев взе участие в официалната пресконференция след инцидента с българската делегация, катастрофата и травмата и последвала операция на Тодор Неделев.

Неделев се е събудил, контактен е и в стабилно състояние

„Днес в ранния следобед бяхме с консулката в интензивното отделение и мога да кажа, че Тодор Неделев, с оглед на тежката операция е добре, изведен от медикаментозната кома и е с едно сравнително добро състояние, стабилно състояние. Ориентира се в обстановката, отговаря на въпросите. Ние сме оптимисти по отношение изхода от ситуацията“, каза Бочев.

Той се върна на ситуацията при катастрофата. „След катастрофата Тодор Неделев беше със силно главоболие, кървене в главата, дезориентиран, с данни на амнезия. Не помнеше какво се бе случило. Взехме решение да бъде заведен в най-близката добра болница. Добре, че попаднахме в ръцете Шота Ингороква , адмирации и благодарности. Бързо се стигна до диагноза.

При изследванията, които бяха направени се установи, че има счупване на черепа в дясната странична област, която беше с хлътване и с доста неприятна прогноза, ако не се вземат бързи и спешни мерки“, допълни лекарят.

„След бърза консултация с майката и роднините на Тодор и получаване на информирано съгласие подписах документите. Бях в операционната и бе направена блестяща операция от страна на проф. Ингороква . Надяваме се много скоро Тодор Неделев отново ще бъде в състояние, което му позволява да води нормален живот“, заяви Бочев.

Състоянието му е под контрол. Очакванията са, че ще бъде още 1-2 дни в реанимацията и ще остане в наблюдение в болницата. След това ще се вземе решение кога и как ще бъде транспортиран“, допълни още той.

„Предлагам първо да мислим за това колко време ще е в реанимация, кога ще излезе от болницата и кога ще започне нормален живот. Футболът не е изключена тема. Длъжен съм да кажа беше тежка операция с оглед сериозността на травмата. Аз смятам, че трябва да минат поне 3-4 месеца преди да заговорим за спорт“, заяви Бочев.

"След такива травми и такива операции ние ще направим всичко възможно той да бъде подсигурен с достатъчно внимание така че да се чувства по-комфортно. Има варианти. Ще има хора от България, които ще останат при него. Още от сега мислим за момента, в който ще бъде транспортиран в България. Обмислят се варианти и ще бъде избран най-добрия", каза още лекарят на националния тим.

"Това не е първи инцидент с автобус на футболен отбор, на който присъствам. Добре е, че няма травми на други момчета. За първи път се сблъсквам с толкова сериозна травма във футбола и слава богу, че не е точно във футбола, а в съпътстващите неща на футбола. Ние сме научени да действаме в такива ситуации. Смятам, че не сме направили нещо кой знае какво", заяви Бочев.

БФС с благодарности към всички, помогнали на Тодор Неделев

Цветовете нямат значение: клубовете пожелават на Неделев бързо възстановяване

Ботев Пд благодари за помощта, оказана на Неделев

Пресаташето на БФС: Имало е опасност за живота на Неделев, реакцията на всички беше много бърза и адекватна

Оперираха Тодор Неделев след катастрофата на националите в Тбилиси

Националите катастрофираха в Грузия, Неделев е в болница

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS