Другата страна на медала: Докторът на грациите за контузиите, натоварванията и работата с Илиана Раева

Лора Николаева Лора Николаева

Българската художествена гимнастика отново изпраща успешна година. През 2022-а се чества 70-годишнината на красивия спорт у нас, ансамбълът успя да завоюва абсолютната световна титла, Боряна Калейн вече е двукратна европейска вицешампионка, а Стилияна Николова дебютира на Европейско и Световно с медали в многобоя и на двете първенства. Пътят към медалите обаче е стръмен и труден - от другата страна на килима ни пренася докторът на националния ни отбор по художествена гимнастика - Мариян Добрев. 

Д-р Добрев работи с грациите от началото на 2020-а година, а преди това е бил част и от футболните Левски и ЦСКА 1948. Той съчетава отговорната си длъжност в залата заедно с тази на доктор на националите по футбол до 19 години и позицията си на ортопед-хирург в столична болница.

Художествената гимнастика изпраща успешна година. В класацията за Спортист на годината попаднаха Стилияна Николова на четвъртата позиция, Боряна Калейн на осмата, ансамбълът е отбор на годината, а Весела Димитрова е треньор №1. Трудно ли обаче се работи в такъв женски спорт с взискателен ръководител като Илиана Раева? 

"С Илиана Раева се работи много лесно, особено, ако и ти си взискателен към твоята част от работата. Трудно се работи в художествената гимнастика от гледна точка на това какъв спорт е, а не, защото е изцяло женски. Има доста психолически аспект, не е само физическото натоварване. Има повтарящи се травми, а на гимнастичките понякога им се налага да играят с контузии. Това е трудното, работата със самите хора е окей. Всички изискват, за да има успехи. Който иска да развива в живота би трябвало така да работи", разкри д-р Добрев. 

Колко е трудно предпазването от контузии при дългия и натоварен сезон в художествената гимнастика?

"Предпазването от контузии в този спорт зависи от профилактиката. Възстановителните процедури, възстановителните медикаменти. Общо взето е почти невъзможно да няма травми, защото има непрекъснати повтарящи се движения, повтарящи се отскоци, повтарящи се натоварвания в една и съща област на тялото. И тези части винаги в един момент започват да създават проблеми, защото това е свръхнатоварване по 8-9 часа на ден. По тази причина е много трудно предпазването от контузии. За съжаление, някой път се налага да участват на състезание с травми, които след това да бъдат лекувани. Примери имаме много.Момичетата са изключителни бойци и успяват да преодоляват такива проблеми", категоричен е докторът на грациите. 

От другата страна на килима не липсват и екстремни ситуации преди състезание, с които българският щаб трябва да се справя, а Мариян Добрев не е подозирал колко много са те преди да влезе в залата. 

"На Европейското в Израел ансамбълът задължително трябваше да излезе да играе. Тогава на последната тренировка преди да заминат Вая Драганова се контузи. Дори трудно ходеше, трябваше там да облекчаваме болките. Мадлен беше с голям костен проблем на Игрите в Токио, пак инжекции. Аз им помагам, но те, ако не проявят характер, няма да стане. Момичетата са бойци - това го повтарям постоянно. Лаура Траатс също беше с проблем  заради дисковата херния. Преди Олимпийските игри също с най-различни методи успокоихме болката. Все пак тези момичетата пет години се подготвяха за това най-важно състезание, никоя не искаше да се отказва, стиснаха зъби. Общо взето има доста екстремни ситуации, за които не подозирах преди да започна работа с тях", сподели той. 

Освен физическата устойчивост обаче на килима "играе" и психологическата такава.

"Психолически е много важно да си устойчив, защото се повтаря едно и също - една и съща музика, движения. Ако психолически не си издръжлив, това няма как да го направиш. Въстановяването, възстановителните процедури и правилната почивка също са много важни. Трябва, разбира се, и да си за този спорт. Неподходящ човек няма как да го тренира това нещо. Има контузии в художествената гимнастика, които знаеш кога да очакваш - кога ще се появи болката. Това се преодолява по-лесно. В други спортове - във футбола например е трудно да предвидиш кога ще те заболи. Преодоляването на проблемите главно е психологически аспект. Най-важното е да се знае, че този проблем няма да попречи по-нататък в живота на спортиста", каза още д-р Добрев. 

Какви са разликите при натоварванията в художествената гимнастика и футбола, които при футболистите налагат почивка, а гимнастички успяват да играят и с травми? 

"Коренно различни са художествената гимнастика и футболът. В гимнастиката е само едно анаеробно натоварване. Повтарящи се натоварвания. Дори да имаш контузия знаеш кога ще усетиш болката. Доста често тези контузии не могат да повлияят на кариерата по-нататък нито на качеството на живот. При футболистите има анаеробно и аеробно натоварване. Когато болката се появи няма как да продължиш и да я преодолееш. Заради тази експлозивност, която има във футбола, ако се играе с контузия, тя може да се влоши и това да доведе до по-лошо развитие на спортната кариера. За футболистите е хубаво да си дадат почивка, за да им минат контузиите, докато при гимнастичките има травми, с които могат да продължат да тренират", сподели той.

В художествената гимнастика при всеки олимпийски цикъл се сменя правилникът, но как се надгражда в медицината: "Ходи се на конгреси, има и курсове. Аз съм бил и в Барселона, където имат цяло медицинско звено до "Камп Ноу". Бил съм там в продължение на месец, за да изучавам спортната медицина. Учил съм се и от доктор Рамон Кугат. Това е начинът за развитие. Ходиш на местата, които са на най-високо ниво и имат опит, за да се учиш."

Калейн ще играе обръч на специално композирана за нея музика - ''Боряно, българко''

Бронзова медалистка с ансамбъла от Рио влезе в техническия комитет на Европейската гимнастика

Илиана Раева: 70 години слава, силни емоции, победи и гордост за всички българи

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още