Двама от плувците от националния тим на България ще пропуснат Световното първенство в Будапеща заради непрофесионално отношение, разкри президентът на БФПлуване Георги Аврамчев. Става въпрос за Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов. Българският тим ще бъде съставен от 8 плувци, а шампионатът на планетата започва на 18 юни. 

"За съжаление двама плувци няма да участват заради непрофесионално отношение. Калоян Левтеров е празнувал преди десет дни абитуриентския си бал и си е срязал ръката. Има забрана да плува 20 дни. Разбираме, че абитуриентският бал е веднъж в живота, но спортистите трябва да могат да направят преценка. При Йосиф Миладинов са горе-долу същите причините. След като изкара тежко COVID и пропусна Световното първенство в малък басейн Абу Даби, той си вдигна нослето. Треньорът му ми заяви, че не са готови за първенството. Нека да мине Световното и ще направим анализ. Но големият спорт изисква големи жертви. Йосиф има проблеми с килограмите, има проблеми с дисциплината. Родителите му го върнаха в Швейцария, защото тук компанията не му понася. Там върви добре, дано да е готов за Европейското първенство в Рим", разкри Аврамчев.

Националният отбор за Световното първенство ще бъде съставен от Диана Петкова, Габриела Георгиева, Жанет Ангелова, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Калоян Братанов, Йордан Янчев и Дениел Нанков. 

България е покрила норматива за участие на артистично плуване при жените и за скокове във вода, където ще ми представлява състезателят Димитър Исаев.

"Подготовката бе трудна, нямаше финансиране. Но за всички е трудно, няма да се оправдаване. Бюджетът ни бе орязан, надявам се догодина разпределението на парите от Министерството на спорта да бъде по-справедливо. Състезателите ни тренират добре, гледаме напред.

За мен е непонятно състезателите ни да получават по две и половина минимални заплати. Ако имаме проблеми трябва да редуцираме, но как например 15 души са покрили норматив, а да отидем 5. Какъв ще е подборът. Важно е отношението. Хора, които са на 8-о място на Олимпиада или на 6-о място на Световно първенство не заслужават това.

"Няма федерация, която да е доволна от бюджета си. Българският спорт не трябва да плаща цената. Аз не съм се виждал с министъра все още, не знам защо. Ние търсим спонсори, не разчитаме само на държавата. Трудно е, но ще се оправим. Няма невъзнаграден труд", каза още Аврамчев.

Антъни Иванов бил на Световно, а в САЩ го търсили за допинг проверка

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS