Една от психоложките на националния: Покани ни Балъков заради работата в Локо Пд

dsport.bg

Лилия Стефанова, една от двете психоложки, които работиха с националния отбор по футбол, сподели повече за работата, която тя и нейната колежка са извършили с националите.

Тяхната дейност бе обект на големи дискусии, включително и на нападки в социалните медии от половинките на някои от родните футболисти.

Стефанова уточни, че двете с Кети Вандова са пристигнали в национания отбор по покана на бившия селекционер Красимир Балъков, който е останал впечатлен от работата на двете в Локомотив Пловдив.

"Гостувахме на един лагер Чехия и Косово. Покани ни лично господин Балъков. Преди това имахме ползотворна дейност с Локомотив Пловдив. След тази победа за Купата на България имахме обаждане от господин Балъков и ни пита как тези момчета са играли толкова спокойно. Казахме, че сме използвали съответните техники за психотерапия", обясни Стефанова пред bTV.

"Там (в Локо Пд) работихме няколко месеца. в националния отбор срещите са кратки, работи се бързо, динамично. Мисля, че сме помогнали, макар и малко. Грубо имахме на разположение 10 дни за работа, не пълни."

"Използвахме групови техники. Предимно групова терапия, преди това отделихме 30-40 минути на всяко момче индивидуално.

"Не са били негативно настроени към нас, напротив. Споделяха, че много добре познават работата на психолога. Не вярвам те да целят да ми се харесат. Аз не съм фактор, който да ги оценява. Споделяли са. Те са първо личности. Те имат терзания и притеснения."

"През цялото време говорихме, че трябва да вярват в качествата си, да не забравят, че неслучайно са повикани в националния отбор."

"Когато човек успее в професията си, претърпява критики. Терапията изисква време. Не може да стане за 10 дни. Ние сме дали сила, психологът вдъхновява. Много се подценяват тези неща. Психологията е не по-малко важна от медицината. Аз не съдя хората, радвам е, че има критика."

"Аз имам частна дейност, с моята колежка направихме едно сдружение, което упорито развиваме. Асистент съм, водя курс по зависимости, обучавам магистри", допълни Стефанова.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук