Екатерина Аврамова: Некадърниците трябва да се махнат от българския спорт (ВИДЕО)

dsport.bg

Рекордьорката на България в гръбните дисциплини Екатерина Аврамова записа емоционално видео след допинг скандала, разтърсил българското плуване. Трима национали бяха уличени в употреба на допинг. Тя стигна по-далеч и разкри интересни неща, които се случват в родното плуване.

"Доста тежък ден за всички млади таланти и хора, които се занимават с плуване в България. Познавам лично момчетата и мога само да си представям през какво преминават в момента. Всички ги атакуват, задават въпроси, искат да знаят какво се случва. Искам да разкажа своята част от историята и се надявам това да не им навреди", започна тя.

"Всички знаете, че аз се състезавах за България до 2013 година, когато реших да се преместя да плувам и да се състезавам за Турция. От 2009 година не ходя на лагери на националния отбор, защото живеех и тренирах в Англия. До 2009 година обаче практиката в националния отбор не се е различавала от това, което описват момчетата. Влизахме в стаята на доктора и ни чакаха чашки с хапчета, които трябваше да пием. Когато питахме какво има той ни отговаряше, че и да ни каже няма да разберем, защото не сме завършили медицина. Странното е, че оттогава до днес един човек продължава да е в този национален отбор и това е старши треньора Кристиян Минковски. Това през което аз съм преминала, не се е променила до ден днешен. В националния отбор съм от 2005 година. Как искаме спортът да просъществува, след като хората, които работят с младите спортисти използват едни и същи методи", попита тя.

"Трудно е да докажем, че състезателите не са взимали на своя глава медикаментите. Но когато човек като Минковски застане пред вас и ви каже, че от вас няма да излезе нищо, ако не тренирате с него, ще разберете. Майка ми отиде при него преди отпътуването ни за Англия и той й каза, че никога няма да стигна на високо ниво. Само три месеца по-късно подобрих националните рекорди на малък басейн, класирах се на световно първенство. Общо 70 поправки на национални рекорди стоят срещу името ми", добави тя.

"Интересното е, че некадърните хора са на високи позиции у нас и никой няма силата да се изправи и да им каже, че съсипват не само спортисти, а и живота на хората. Аз имах лошата участ да тренирам при Минковски. Той беше човекът, който за малко да ме откаже от спорта. Нямаше да участвам на две олимпиади, да бъда шеста в Европа, да стоя днес пред вас и да споделям това", споделя Аврамова.

"Тежко ми е за момчетата, защото не го заслужават. Хората, които са начело и им казват какво да правят, плашат ги, че няма да са част от националния отбор, ще им бъдат спрени стипендиите. Треньорът не трябва да е садист. За съжаление, главният мениджър на националния отбор е точно такъв. Мога с часове да говоря. Всеки път, когато ме попитат съжалявам ли, че отидох да плувам за Турция, винаги отговорът ми ще е "Не". Момчета, искрено съжалявам за всичко, през което ще преминете. Аз всеки път се притеснявам, когато отивам на допинг контрол. Знам какво пия, но нещата винаги могат да се объркат по пътя от производството, опаковането и доставката. Надявам се да се намери причината за това, което преживявате. Некадърните хора трябва да се махнат от българския спорт", завършва Аврамова.

Нина Рангелова подкрепи петиция за тримата плувци

Аврамчев: Случаят е много странен и загадъчен

ММС със становище относно допинга в националния отбор по плуване

Георги Аврамчев: Има външна намеса, използвали са странични препарати

Трима наши национали по плуване са с положителни проби за допинг

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още