Руският съд отхвърли жалбата на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър срещу деветгодишната й присъда по обвиненията за притежание и трафик на наркотици. Съдът в Москва потвърди присъдата, която главният прокурор в Русия определи като "справедлива", екстрадирането на бившата баскетболистка на този етап изглежда невъзможно.

32-годишната Грайнър беше осъдена през август за контрабанда и притежание на масло от канабис. Адвокатът на спортистката Александър Бойков заяви, че екипът му се надява, че е възможно екстрадирането на Грайнър в САЩ.

През август Кремъл предостави възможността за размяна на затворници между САЩ и Русия с участието на баскетболистката. Американските медии предполагат, че руският затворник е трафикантът на оръжие Виктор Бут, известен като „Търговеца на смъртта“, който може да бъде екстрадиран от Вашингтон на руските власти като част от сделката.

Адвокат Бойков коментира след обжалването: „Нито един съдия с ръка на сърцето, няма да каже честно, че деветгодишната присъда на Грайнър е в съответствие с руското наказателно право“. Белият дом нарече съдебното производство "измама".

В изявление американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан каза, че Грайнър е била „неправомерно задържана при непоносими обстоятелства“ и че президентът Джо Байдън е призовал за незабавното й освобождаване. Висш американски дипломат, който присъства на изслушването, нарече присъдата "прекалена".

Смятана за една от най-добрите баскетболистки в света, Грайнър беше задържана на 17-и февруари на летище близо до Москва, когато в багажа й бяха открити пълнители за вейп, съдържащи масло от канабис. Нейният случай стана обект на високопоставена дипломация между САЩ и Русия, чиито отношения се сринаха, след инвазията на Русия в Украйна.

В Русия осъдиха американска баскетболистка на 9 години затвор

Американска баскетболистка остава в руски затвор още 2 месеца

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS