Европейската вицешампионка на прескок Валентина Георгиева и нейният треньор Филип Янев беше посрещната официално от състезателките от нейния клуб Левски-Спартак в залата по спортна гимнастика на стадион "Георги Аспарухов".

Децата й бяха подготвили много изненади, цветя и торта, а на събитието присъства и президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев и Никола Проданов, президент на Левски-Спартак. 

"Усещането е неописуемо! Всъщност всичко започва от влизането в тази зала преди години, когато за първи път стъпих тук. Оттук дойде идеята за спортната гимнастика - от Георги Аспарухов, Левски-Спартак. Това е моят клуб, в него съм се състезавала от първия път до ден днешен. Искам много да благодаря на г-н Проданов, на моя треньор, на БФ Гимнастика, на абсолютно всички за това, че са зад мен и ме подкрепят и без тяхната помощ нямаше да стигнем до тук", каза Георгиева.

Тя ще участва на Световната купа във Варна в края на месец март. 

"Сега има Световна купа във Варна. Очаквам там добро представяне, гоним финал на прескок, може би и на други уреди, защото ще играе предполагам многобой. После има републиканско първенство края на юни и след това идва олимпиадата. До тогава няма да спираме подготовката, ще усложняваме прескоците, ще усложняваме гредата и успоредката. Като цяло тренировките ще се подобряват все повече и повече. За Париж смятам да усложня втория прескок, за първия не съм сигурна. Сега се чувствам по-уверена в себе си, по-сигурна в представянията си", добави гимнастичката.

В събота Георгиева спечели сребърен медал на прескок на шампионата на Европа в Римини (Италия), след като няколко седмици по-рано си осигури и олимпийска квота за Игрите в Париж 2024.

"Не съм максималист, по-скоро перфекционист. Никога резултатът не е вълнувал, важно е човек да си свърши добре работата и да представи това, което е подготвил по най-добрия начин", каза нейният личен треньор Филип Янев.

"Аз съм изключително радостен от успехите, които имаме и искам да се върна две години назад специално за Валентина. Всички знаем каква травма претърпя, каква операция претърпя и ние направихме всичко възможно тя да се върне отново в залата. След такава контузия да вземеш на четири поредни Световни купи медал и да вземеш на Европейско първенство медал, а най-важното, че спечели и квота за олимпиадата - това е просто . . . . не мога да искам повече. Мисля, че тя заслужаваше златото, беше й отнето златото на Европейското първенство от френската състезателка, но в нашия спорт се случват тези неща, нека да гледаме позитивно. Искам да й пожелая да е здрава и наистина в Париж отново да я видим на стълбичката", заяви Красимир Дунев.

Той коментира и състоянието на Еди Пенев, който преди няколко дни претърпя операция на рамото.

"Операцията му беше направена успешно, в момента е с шина, която трябва да носи един месец. Сложени са му няколко импланта. Аз лично се надявам, че Еди ще може да се върне в залата, той има желание, след като се възстанови напълно и след четири години нищо не се знае, може тогава да участва на олимпиадата, защото това е мечта за него. Той пропуска две олимпиади заради контузии, така че мотивиран е и ще гледаме напред", добави президентът на БФ Гимнастика.

В края на май Варна ще бъде домакин на Световна купа по спортна гимнастика, а тази година има състезатели от рекорден брой държави - 37.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS