FIFA продължава работа по полуавтоматична технология за засадата

dsport.bg

FIFA иска да развие и подобри полуавтоматичната технология за засадата. „След успешното въвеждане на системата за видео асистент на съдиите (VSA) и въвеждането ѝ в игровите правила през март 2018 FIFA иска да продължи развитието на VSA технологията във всички области на футбола“, обявиха от световната централа във вторник.

Поради тази причина работна група към FIFA работи с различни доставчици на технологии върху развитието на „полуавтоматична технология за определяне на ситуация на засада.“

Като „едно от големите предизвикателства“ се определя точното определяне на момента на паса. В Бундеслигата например линиите на засадата се поставят ръчно от съдиите в стаите в Кьолн, което при много тънки ситуации често води до спорове.

Според FIFA разработваната полуавтоматична система ще бъде в състояние „да моделира прецизно скелета на футболиста“ и да определя „коя част на тялото задейства засадата“ и „с каква дължина“ играчът се намира в засада.

Окончателното решение ще продължи да бъде взимано от съдията на терена, но технологията ще дава на реферите „възможно най-добрата подкрепа“.

Изследване установи: Расизъм сред футболните коментатори

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още