Георги Глушков: Щеше да е уникална трагедия, ако първенството бе завършило нелегално

dsport.bg

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че решението за налагането на санкция на Левски от три служебни загуби заради участието на Йордан Минчев в първите три полуфинални срещи с Балкан без необходимия документ – т.нар. „letter of clearance“ е обсъдено с него от мениджъра на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) Сандра Велчева-Хънт.

„Решението е консултирано с мен и аз съм го подкрепил. В момента, в който е взето това решение, аз не съм имал по-добро предложение – законосъобразно и справедливо. Когато пристигнах на Генералната асамблея на ФИБА Европа във Вилнюс и унгарският представител ми зададе въпрос как е възможно да допуснем състезател да играе без разрешение“, обясни Глушков и добави, че унгарецът е казал е, че не е искал да се свързва с ФИБА, а първо да разговаря с българските представители.

„До преди три години системата беше съвсем различна. БФБаскетбол пращаше искане до съответната федерация и те трябваше да ни отговорят. Случваше се често в последните дни на картотеките ние да се обаждаме на колеги. Системата е тотално различна в момента и тези неща не зависят от нас. Лигата е орган, който се самоуправлява и само контролира. Изказах мнение, че може да се помисли за по-добро решение – съвместимост с нормативните документи и интереса на баскетбола“, коментира Георги Глушков.

„Това, че правилата сме ги направили по нашенски, това е така. Исках да има Общо събрание на лигата и членовете да бъдат съпричастни с изготвянето на нормативните документи. Може би документите ни не са на ниво на испанската лига. Много ми се искаше да бяхме по-напред и в този случай. Много ми тежи, но в този случай нямаме решение, което да удовлетвори и наредбите, и справедливостта“, добави той.

За намерението на Константин Папазов да се кандидатира за президент на федерацията, Георги Глушков заяви: „Не знам дали това ще се случи. Надявам се да е така. Нямам забележки към това негово искане. Ние сме демократична федерация и сме го показвали винаги. Не виждам нищо лошо един човек да иска да се кандидатира. Никакъв проблем от моя гледна точка.“

Попитан дали е вярно ли е, че е предлагал на Константин Папазов да се кандидатира за президент, Глушков отговори: „Предлагал съм му, да. И не само на него, а още на двама души. Не си спомням с какви аргументи ми отказа.“

Колкото до намерението на Сандра Велчева да поиска освобождаването й от поста, Георги Глушков коментира: „Това нейно решение е легитимно бих казал. И аз бих поискал от Управителния съвет на федерацията същото нещо, когато дойде време. Когато дойде време, бъдете сигурни, че ще го направя.“

„Моделът, който аз предложих е лигата да бъде самостоятелна. Явно още не сме дорасли. Много ми се искаше управлението на НБЛ да е под контрола на самата лига. До установяването на нарушението се стигна случайно. В момента, в който го разбрахме, реагирахме за няколко часа. Сигурно е имало опция да се замълчи, но шампионатът да завърши нелегално, а по думите на унгарския делегат с него да се свързали от унгарския клуб. Не ми се мисли по този въпрос. Щеше да е уникална трагедия, ако подобно нещо се беше случило. Това е 100 процента сигурно“, каза Глушков.

За слуховете за неправомерно залагане на мачове в българския баскетбол, Глушков коментира: „Международната федерация е взела присърце този въпрос в глобален мащаб и разработи специален проект, в който наш представител участва. Има непрекъснат мониторинг не само за България. Имаме договори със специална фирма за първа и втора дивизия. Процедурата вече е такава, че при установяване на съмнения за възможна манипулация от нас, те искат независим оценител да прегледа записа, да напише рапорт и после те имат правомощия да запознаят властите. Имали сме докладвани подобни срещи и уточнявам, че тази година не е имало такъв за отбора на Берое. Оценителят е независим от федерацията. Смятам, че това има ефект.“

„В личен разговор с Константин Папазов обясних, че Елеонора Рангелова не е участвала в процеса на решението. Обяснено беше, че се консултирах за нормативните документи, но тя не е вземала решение вместо мен или Сандра Велчева, нито е упражнявала натиск за вземане на решение“, добави Георги Глушков, който утре пътува за Гърция заедно с националния селекционер за мъже Росен Барчовски. Двамата ще проведат разговор с Александър Везенков за плановете за мачовете на държавния тим през лятото. „Имаме за какво да си говорим, имаме повод за гордост“, каза Глушков.

Генералният мениджър на БФБаскетбол Елеонора Рангелова също участва на пресконференцията след разразилия се скандал в българското първенство.

„Чух твърдение, че унгарският клуб е писал, че играчът е свободен и се налага само плащане, но няма такова нещо. От 3 години ФИБА промени системата и всичко минава през организацията. Едва при получаване на таксата, автоматично двете федерации получават съобщение, че е стартирана процедура за искане на „letter of clearance“. Получихме такова съобщение вчера. До този момент не е било стартирало подобно искане от страна на Левски“, коментира Рангелова.

„В текстовете на Международната федерация - ФИБА е написано, че ако състезател участва без този документ, това е нелегален трансфер. Записано е, че и клубът, и състезателят могат да бъдат наказани. Глобата е до 300 хиляди швейцарски франка“, добави Елеонора Рангелова.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още