Георги Кабаков, който ще е АВАР съдия на дербито ЦСКА – Левски от 13-ия кръг на efbet Лига, говори на пресконференция преди мача. Двубоят е в събота, 7 октомври от 14:45ч. на Националния стадион „Васил Левски“.

„Не е в моята компетенция да отговоря дали е редно, или не да съм на ВАР в 2 поредни мача на Левски. Съдиите са професионалисти и когато получат наряд, трябва да си свършат работата. Определено както във ФИФА и УЕФА и България, като членка на УЕФА, опитваме да следваме инструкциите“, започна Кабаков.

„Всеки футболен запалянко би бил учуден ако в даден шампионат критериите са едни, а в България са други. В английското първенство има малко по-специфични инструкции. Следваме изискванията на ФИФА и УЕФА.“

„Все съдия на терена излиза с мисълта да се справи по най-добрия начин и да не се стига до грешки. Ако се намеси ВАР, значи е допуснал грешка. Има редица футболни федерации, които не са имплементирали тази система по обективни и субективни причини. ВАР е застраховка за грешки. Когато си ВАР, знаеш, че нямаш застраховка и отговорността е голяма, не само да се намесиш в ситуация, но и в ситуация, в която не трябва да се месиш, да не се месиш, защото следваш протокола. Ние сме съдии, които носим ФИФА значка, под мониторинг сме“, продължи той.

„Не е приятно, когато си със семейството си, пътуваш и някой по-краен запалянко реши, че не си му симпатичен, това е единственото, разпознаваеми лица сме. Ние сме хора, които взимаме решения и някой път не са най-правилните. Възможно ли е, когато някой футболист на празна врата не вкара и това доведе до загуба, възможно ли е да се получи реакция от феновете? Не би трябвало, нали? Мисля, че в годините от 2007 насам, около 16 години, от 2013 съм международен съдия, във всички тези години вярвам, че мачовете, които сме водили, сме показали, че можем да водим мачове под напрежение. Надявам се това напрежение да не ни повлияе“, заяви пловдивчанинът.

„Считаме, че можем да ръководим тези футболни срещи, имаме опит с чуждестранни съдии през последните години и си спомняте какъв е опитът, не е коректно да коментирам колегите. Пред нас основният проблем не е нас самите като психика, а болезненият момент с близките и семействата. Ние можем да устоим на напрежението, но когато се атакуват най-близките, най-много боли. Това е причината да нямаме повечето социални мрежи. Феновете са креативни, което е жалко. Трябва да се обединим около магията на футбола, не трябва да се сее омраза“, коментира най-добрият ни съдия.

„Не сме безгрешни. Обидно е когато при дадена грешка, се търси умисъл. Не сме удовлетворени, когато има ситуации, при които има грешки и няма как да се намесим. Има записи на комуникацията, няма как да заобиколим законите. Не се чувстваме щастливи, бъдете сигурни.“

„В правилата на играта е описано, че жълт картон може да бъде показан за вербална или невербална проява, която може да уронва имиджа на съдията или състезателя. Ние нямаме информация за броя на картоните на състезателите, не водим статистика кой колко картони има. Не се е случвало от някой клуб да ни предупреждават за даден играч, ако има повече картони и е пред наказание. Не се считам като доайен в съдийството. С Никола Попов и Ивайло Стоянов заедно сме започнали в съдийството. Всички футболни съдии в България са запознати с очакванията при отчитане на добавено време и всеки един главен съдия носи отговорност за взетото от него решение.

Той бе запитан и дали има амбицията някой ден да се изкачи до президент на Българския футболен съюз: „Аз лично нямам амбиции, за всеки е индивидуално.“

:Старая се в работата си като ВАР да следвам стриктно протокола, има 4 ситуации, при които да се намесим. Няма конкретна ситуация, при която е можело да се намесим на Левски – Лудогорец. Дадени ситуации провокират дискусии. Стараем се да спазваме критериите и вярвам, че съм приложил ВАР протокола в конкретната футболна среща“, завърши Георги Кабаков.

Гидженов преди ЦСКА - Левски: Спокоен съм, ще дам всичко от себе си (ВИДЕО)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS