Най-добрата българска състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева се завръща в състезанията година и половина след операция на коляното.

Възпитаничката на Филип Янев се контузи тежко на 14 август 2022 година по време на финала на прескок на Европейското първенство в Мюнхен. На 9 септември Георгиева претърпя операция заради увреждане на кръстни връзки и менискус. Интервенцията беше извършена от д-р Иван Василев и от неговия екип в София.

"Тя реално не е спирала тренировки за дълги периоди. Почти през цялото време беше в залата. Доста време имаше забрана от доктора, който я оперира да скача, но тя го използва за да работи за възвръщане на тонуса на мускулатурата на краката. Тренира успоредка и в момента крака й е доста добре, не се оплаква. За съжаление, има стара травма в кръста, която създава повече проблеми. Взети са мерки, доколкото е възможно, и подготовката продължава, но поспестяваме малко, за да може основно прескока да върви. На другите уреди работим по-второстепенно", каза личният й треньор Филип Янев.

"Чувствам се добре. Малко съм изморена, след като се опитвам максимално бързо да вляза във форма. Започнахме двуразови тренировки. Отделно имам проблемите в кръста, а те ме изморяват малко повече, но да кажем, че се чувствам доста добре спрямо крака. Нямам никакви оплаквания, никакви притеснения, всичко е наред", коментира самата гимнастичка.

Плановете на Георгиева са да участва на четирите световни купи , чрез които може да се спечели квота за олимпийските игри в Париж. 

„Ще скачаме прескоците, които прави на Световните купи преди контузията. Работим и тези от Европейското. Тренираме и нов прескок, но той е в много суров вид, но вероятно ще помогне да се подобрят другите, които са малко по-елементарни от него", допълни Филип Янев, който се нареди пети на финала на прескок на олимпийските игри в Атина 2004.

„Прескоците, които изпълнявам, мисля, че ще ми стигнат да натрупам точки, за да се класирам добре и да спечеля олимпийска квота. Аз съм по-технична и затова не ми е нужен много силен прескок, ако мога тези да ги скоча чисто. Ако правя по-лесни прескоци, давам по-малко грешки и съответно мога да взема по-висока оценка. На Европейското първенство в Мюнхен скочих по–сложен прескок и взех почти същата оценка като от Световните купи. Затова мисля, че в началото ще тръгна със старите прескоци. Ако се наложи ще скоча и тези от Европейското, но мисля, че тези от купите ще стигнат, ако ги изпълня качествено и без много грешки" завърши Георгиева.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS