Глушков за БК Левски: Решението е изцяло съгласно нормативните документи

dsport.bg

Това решение е взето изцяло съгласно  нормативните документи, приети от Общото събрание на клубовете в НБЛ, коментира президентът на БФБаскетбол Георги Глушков решението на лигата за изваждането на БК Левски от полуфиналната плейофна серия в елитното първенство.

„В Раздел ІІІ ДОКУМЕНТИ ЗА КАРТОТЕКИРАНЕ НА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ И ТРЕНЬОРИТЕ, Чл. 62, ал. 4, т. 8 се казва, че за картотекиране се изисква: „Разрешение от съответната национална федерация (Letter of Clearance) за състезателите, чиято последна картотека е била в друга държава. Състезателят може да бъде картотекиран, в сроковете по Раздел І на Глава Пета и без да е получено разрешението от националната федерация, но то трябва да пристигне в офисите на НБЛ до 10 дни след картотекирането, като до получаването му състезателят няма право да упражнява състезателните си права;“.

Йордан Минчев е картотекиран в определените срокове, но след 10 дни не получава разрешение от унгарския си клуб. На мачовете, в които е играл обаче, Левски предоставя като документ тази картотека, която е издадена според правилата, но вече не е валидна. Така се стига до този казус. Ние не можем да си затворим очите при установяването на това нарушение, защото то е нарушение на правилника на ФИБА. А ние, като член на международната федерация, подлежим на много сериозни санкции за такова нещо.

Този текст за 10-дневна отсрочка за получаване на Letter of Clearance в Правилата на НБЛ е приет така от клубовете в НБЛ за улесняване на отборите, които често привличат играчи в последния възможен момент.“

Първо в dsport: БК Левски губи служебно полуфиналния плейоф с Балкан

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още