След дълга битка Пеле си отиде от този свят. Най-великият в най-великата игра. Краля затвори очи без да види 6-та световна купа за Бразилия.

Пеле участва на четири Мондиала и спечели три от тях.

Той променя възприятията за играта. Легендарният бразилец е първата истинска звезда. Сегашните играчи трябва да му бъдат благодарни, защото той е основната причина футболът да стане бизнес.

Пред очите са ми пожълтелите страници на книгата "Пеле, Гаринча, футбола". Помня дори аромата на въпросното издание, което препрочитах като дете. Тогава обикнах още повече играта, там някъде е генезисът на идеята да уча португалски- езикът на бразилските футболисти.

Никога не съм гледал Пеле, но това няма никакво значение. Краля е само един, а ние всички сме неговите поданици. Футболът е религия, а Господ реши, че е време да вземе най-великия в своите редици.

Сега Пеле ще играе на "главички" с друг колос, който загубихме наскоро - Диего Армандо Марадона.

Дори умирайки, Пеле събра погледите на целия свят. Бразилецът започна да гасне по време на Мондиала в Катар. Славният стрелец не помогна на момчетата със "златистите" екипи да спечелят титлата, но те все пак се върнаха към красивата игра. Jogo bonito отново ни се яви, макар и за кратко. Погледна зад ъгъла, защото това е естетика, която е присъща за момчетата от страната на кафето. По-редно е да и казваме страната на Пеле.

В крайна сметка първенството го спечелиха Меси и Аржентина. И всичко това, за да видим, че във футбола трябва да има звезди. Хора, които да ни карат да се възхищаваме. Хора като Краля Пеле, който имаше силата дори и в края на своя земен път да бъде близо до младите. Та той наричаше Мбапе "моя приятел". Французинът със сигурност не е чувал по-голям комплимент. Да бъдеш приятел на Краля!

Едсон Арантес до Насименто или просто Пеле е човекът, който остави най-великата диря в историята на футбола. Краля вече ще гледа отгоре, а топката ще продължи да се върти.

Пеле е казал много паметни фрази, но една е хем проста, хем казва много: "всичко е тренировки". Нека се доверим на Краля. Тези, които играят да тренират, а ние просто да обичаме играта. Игра, която нямаше да е същата без теб!

Пеле загуби битката - почина футболният крал

Пеле не може да умре, Пеле никога няма да умре, Пеле ще живее вечно

Пеле: Любов, любов и любов, завинаги

Кристиано Роналдо: Едно просто „сбогом“ за вечния крал Пеле никога няма да е достатъчно

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS