На 4 август Ла Лига обяви споразумение с голямата инвестиционна компания „CVC“, която трябва да вложи 2,7 милиарда евро в испанското първенство. 90% от сумата ще бъде разпределена между клубовете. Очаква се на 12 август клубовете да се съберат и да одобрят финансовата инжекция.

Макар испанските отбори да имат значително по-ниски бюджети от тези в Англия, не отстъпват по качество. Сега вече клубовете от Ла Лига ще могат да се борят с английските и на трансферния пазар. 15% от сумата, която ще получи всеки клуб, ще бъде използвана за първия отбор. Това ще спомогне за подобряване на качеството на съставите. Така например Барселона, който получава най-много от сделката (270 милиона евро), ще получи 40,5 милиона, които ще могат да използват, както за нови трансфери, така и увеличаване на бюджета за заплатите, нещо което не можеше да се случи преди тази сделка.

Тези промени ще помогнат значително на отборите с по-малък бюджет да бъдат конкурентноспособни на отбори от Висшата лига, поне доколкото е възможно. Към настоящия момент отборите от долната половина на английското първенство, а дори и отбори от Чемпиъншип имат по-голям трансферен бюджет от една огромна част от отборите в Испания (вероятно всички освен Реал Мадрид, Барселона и Атлетико Мадрид).

Други 15% ще отидат за компенсиране на загубите, причинени от COVID-19. Това също би облекчило клубовете, които правеха сметки до последния цент и не можеха да похарчат дори традиционно ниските, в сравнение с отборите на Острова, суми за привличане на нови играчи. Този дял от парите няма да отиде директно за подобряване на спортното ниво, но също би спомогнало и за това.

Най-значителната част от сумата, която ще получат клубовете от Ла Лига (70%) ще бъдат предназначени за подобряване на инфраструктурата. Изграждането на един отбор трябва да започне от базата. Всеки отбор иска да има перфектни условия за тренировки и модерен стадион, който да носи високи приходи. Сега всеки клуб трябва да разпредели парите по най-добрия начин, за да изгради съвременна база. Фактът, че с парите, които получи Лестър след спечелването на Висшата лига през сезон 2015/16, клубът изгради нова тренировъчна база, а сега работи по модернизиране на стадиона, говори колко важна е инфраструктурата за един клуб.

От въпросните 2,7 милиарда остават 100 милиона, които ще бъдат разпределени между Кралската футболна федерация (RFEF) и Висшия спортен съвет (CSD), които ще бъдат използване за подобряване нивото на женския и аматьорския футбол.

Всички тези промени на пръв поглед са нещо прекрасно, но не за всички. Има един клуб, който е против осъществяването на тази идея. Разбира се, става дума за Реал Мадрид. От „кралския“ клуб смятат, че тази сделка ще помогне за развитието на първенството, но не и специално на тях самите. Те не искат всички да разчитат на чужда помощ, за да излязат от финансовата криза, а всеки да се оправя сам.

Отказът на „лос меренгес“ никак не е изненадващ. Финансовият магнат Флорентино Прес отлично си е направил сметките. Реал Мадрид изгражда нов стадион, за който има ясна идея как и кога ще може да изплати, без да се нуждае от чужда помощ. Същото важи и за излизането от кризата, причинена от пандемията. Реал Мадрид няма никакъв проблем и със заплатите на футболистите. Пречката за привличането на Килиан Мбапе, също не е финансова. Ако зависеше само от парите, Мбапе вече щеше да е играч на „лос бланкос“. Това, което бави сделката е желанието на Насер Ал-Келайфи да задържи френската звезда на „Парк де Пренс“. Сделката между Ла Лига и „СVC“ може до някаква степен да улесни положението на Реал Мадрид, но не до такава степен, в която „белите“ да са доволни, тъй като техните конкуренти ще бъдат по-облагодетелствани.

Инвестиционната компания през 2020 опита подобна сделка със Серия А (в размер на 2 милиарда евро), но не се получи, а според Ювентус и Милан сумата е била твърде ниска.

В заключение, сделката ще вдигне нивото на испанския шампионат и е възможно дори да бъде конкурентноспособен на английския по финансови параметри, но това няма да е плюс за един от най-големите отбори, не само в Испания, а и в света - Реал Мадрид.

Реал Мадрид го реши – ще съди шефа на Ла Лига

Колко пари ще получи всеки клуб от договора за милиарди, който подписа Ла Лига?

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS