Как ще се процедира, ако играч се разболее с коронавирус при подновяването на футбола?

| Световен футбол

Може би най-голямата тема по отношение на евентуалното подновяване на футбола в Европа е свързана с това как ще се процедира, ако футболист от някой отбор се разболее с коронавирус.

Тепърва повечето големи първенства трябва да обявят своя план за действие в подробности, но в Италия и Германия вече обявиха своите процедури. Те изглеждат много подобни, но реакцията в местните власти е различна в двете държави.

Според протокола на Серия А и Бундеслигата, ако се установи, че даден футболист се разболее с коронавирус, то той ще бъде поставен в изолация, а в същото време ще се извършат тестове на всички останали играчи, които са били в контакт с него.

Специфичното обаче е, че той ще бъде единственият, който ще бъде поставен в двуседмична карантина, докато останалите ще продължат участието си в мачовете, стига пробите им да са отрицателни.

Германското правителство за момента не е изразило претенции към този план, докато медицинският комитет към италианското правителство го счита за недостатъчно и иска двуседмичната карантина да бъде за всички, които са били в контакт с играча с коронавирус.

Това обаче реално ще значи в карантина да попаднат всичките му съотборници, щаб и повечето съперникови играчи.

На практика това ще значи спиране на сезона за нови две седмици и липса на каквото и да е време за довършване на кампанията. Това означава, че ако правителството продължи да настоява на тези мерки, то подновяването на сезона ще е почти невъзможно.

Очаква се днес от френската Лига 1 да обявят как ще действат. УЕФА вече даде краен срок от 25 май, до който всички местни федерации трябва да обявят плана си за подновяване.

УЕФА: БФС има по-малко от месец да измисли план за подновяване на футбола

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още