Какво би станало, ако случаят ''Ериксен'' бе в България?

dsport.bg

Случаят с датския национал Кристиан Ериксен разбуни духовете във футболния свят. Фенове, футболисти, специалисти... всички, които са в най-великата игра притихната в събота вечер, когато футболистът се свлече, а кадрите от стадион „Паркен“ показаха как лекарите на Дания му правят сърдечен масаж и използват дефибрилатор, с който да върнат сърдечния ритъм на играча. Вероятно Ериксен е извадил късмет, че това се случи точно на това място, в този момент, защото медицинската намеса бе повече от адекватна.

Лекарят на Дания: Дишаше, имаше пулс, но после това се промени

На база този случай си припомнихме и друг подобен с играча Болтън Фабрис Муамба, който на практика бе мъртъв 78 минути, но се събуди. Неговата история също се разказва цяло десетилетие. Той вероятно също извади късмет, защото ситуацията бе по време на мач в Англия, а реакцията също бе мигновена.

Той падна на терена и бе мъртъв 78 минути, сега има 4 деца и пак е част от футбола

Фабрис Муамба: Започнах да плача, когато видях какво стана с Ериксен

Тези случаи със сигурност подвигат редица въпроси за футбола, интензитета и наситеността на програмата. За това какво преживяват професионалните футболисти от най-високо ниво. Дали техният живот е цветя и рози с милионите, които получават. Все въпроси, които тепърва ще се коментират.

Случаят „Ериксен“, а и този на Фабрис Муамба със сигурност повдигат и въпроси свързани с родната футболна действителност. Всъщност какво би се случило, ако подобен инцидент стане на мач от българското първенство. Дори не говорим за аматьорските дивизии, а на двубои от елитната efbet Лига?

Доста родни фенове се питат дали клубовете са задължени да осигуряват мобилни дефибрилатори и дали въобще те съществуват по стадионите. Лекарите на отборите наистина ли са лекари или не точно.

Мобилни дефибрилатори!

Всъщност наредбата на БФС е категорична, че всеки клуб трябва да има наличен в медицинската си стая мобилен дефибрилатор. Не само това, ами текстът на член 28, точка 21 от наредбата е дебело подчертан. Въпросът е дали някой следи за неговото прилагане.

Ясно е, че на мачовете от българското първенство линейката е задължително да присъства и мач без линейка не може да започне. 

Лекари или физиотерапевти?

Всеки един мач от българското първенство може да започне само при задължителното условие за наличие на дежурен лекар на стадиона. Всъщност клубовете не са задължение да имат лекари на резервната скамейка. Някои отбори вече прилагат практиката да нямат лекари на щат, а да използват предимно физиотерапевти, които да влизат на терена при контузии или други ситуации. При спешна нужда се използва дежурния лекар на мача.

В крайна сметка никой не може със сигурност да гарантира какво би станало, ако подобен инцидент случи в мач от българското първенство. Както стана ясно всичко зависи от бързата реакция не само на лекари, но и на футболисти и съдии. Остава само да се молим скоро да не ставаме свидетели на подобна ситуация не само тук, но и на мачове в други части от Европа и света.

Кардиологът на Тотнъм: Ериксен никога не е имал сърдечни проблеми

Ериксен в чата на Интер: Добре съм

Страхотният жест на финландски фенове при инцидента с Ериксен

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още