Новият шеф на Съдийската комисия Виктор Кашай даде първата си пресконефернция, на която коментира бъдещата си работа в българския футбол, връзката с клубовете, системата VAR и работата му със самите рефери.

„За мен това е голямо предизвикателство. Съдийството е много интересна тема по целия свят. Навсякъде има натиск и голям интерес. Идеята на моето привличане е развиването на нови проекти в българското съдийство и се надявам, че ще сме ползотворни един на друг“.

„Най-важното в съдийството са грешките. Моята цел е да намаля доколкото мога грешките на съдиите и ще се опитам да го постигна с всички сили. В момента с колегите ми събираме информация за състоянието на българското съдийство. Когато имаме цялата картина, с колегите ми експерти ще вземем решение как да процедираме с належащите проблеми и въпроси“.

„Ще работим върху подобряването на българското съдийство. Ние обаче не можем да гарнтираме 100% изчистване на всички грешки. Дори тук да представим най-добрите съдии от Испания и Италия, винаги ще има грешки, но ще се опитаме с всички сили да ги свалим до минимум“.

„Системата ВАР помага не само на съдиите, но и на клубовете и феновете. Това е първият сезон на ВАР в България. Изиграни са 131 мача с нея, което не е много и съдиите още трябва да трупат опит. Най-добрият български ВАР-съдия до момента е провел 11 мач. Средно съдиите са използвали системата по 3-4 пъти. Тепърва трябва да подобряват нивото си, но с времето те трябва да се справят по-добре с него“.

„Това е изцяло нова система. Повече от 100 години съдиите са разполагали само със свирка, жълт и червен картон, докато сега е различно. Чуждата практика с ВАР показват, че първата и втората година нещата са най-трудни, но след това нещата се подобряват и се надяваме сега да се случи същото“, каза унгарецът по повод ВАР.

„Аз съм тук, за да работя с реферите. Не е моя работа да се занимавам с клубовете. Всички искаме футболът да се развива. Ще третирам еднакво всички клубове. Не искам да говоря за отношения към някого, защото съм тук да си върша работата. “

„Тук съм, за да внеса справедливост. Искам да има справедливост на терена. Ако даден рефер се справя добре, ще получава наряди. Ако се справя зле и прави грешки, ще си понесе наказанието. Призовавам всички клубове да ми вярват и да не се налага да влизаме в допълнителни драми“.

„Георги Кабаков има добра международна репутация. Миналата седмица беше на курс в Абу Даби за съдиите на Световното първенство. Това е специален момент за него и за съдийството за него. Моята задача е да намеря още талантливи съдии като Кабаков. Той остава №1 в българското съдийство и ще го подкрепяме по пътя му да достигне до Световно първенство“.

„Искам да кажа, че реферството е маратон, а не спринт. Трябва много време и много усилия, преди един съдия да стигне до евротурнири, да не говорим за Европейски и Световни първенства. Нашата цел е да открием нови диаманти, да ги шлифоваме и да им помогнем да достигнат най-високо ниво“.

„Навсякъде футболът е различен, но правилата навсякъде са еднакви. Спецификата е да открием съдии, които хем да спазват правилата, хем да са наясно с нравите и традициите в местния футбол. Не искам да променям съдиите. Важно е те да спазват правилата и да си вършат работата“.

Новият шеф на съдиите - куп скандали, финал на ШЛ и участия на Европейско и Световно

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS