Реферът-комик Джонатан Сиказуе от Замбия, който буквално опропасти мача между Тунис и Мали от Купата на Африканските нации на 12 януари, е имал проблеми с футболните власти преди няколко години.

През 2018 г. той свири мача от африканската Шампионска лига между Есперанс и Примиеро Агосто. Есперанс бие с 4:2, като получава скандална дузпа в началото на мача от Сиказуе. Впоследствие съдията отменя и чист гол на Примиеро. Разбира се, ощетеният тим подава сигнал за корупция до Африканската футболна конфедерация и той е уважен. В официално изявление дисциплинарният съвет на организацията информира, че срещу рефера от Зимбия започва разследване, а самият той ще бъде изслушан от компетентните органи. До приключването на самата проверка Джонатан Сиказуе е със спрени права. Няколко месеца по-късно, през януари 2019 г., ФИФА отменя решението на АФК и арбитърът се връща отново по терените.

Иначе по време на сблъсъка Тунис – Мали той първо свири край в 85-а минута, но асистентите му сигнализираха, че не е време за това и двубоят се доигра. Четири минути по-късно Сикавзе вече бе категоричен да сложи край на двубоя, макар отново да не бяха изтекли 90-те минути. Между двете ситуации дори бе показан червен картон на Ел Билал Туре от Мали, а ситуацията бе разглеждана около 2 минути от ВАР. След края на срещата той бе атакуван от целия щаб на Тунис, но полицията се намеси и го спаси.

Тунис поиска преиграване на мача с Мали заради безумията на съдията

Мали би Тунис, комичен съдия свири край на мача в 85-а и 89-а минута (ВИДЕО)

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS