Ла Лига изготви протокол от 23 страници, които са насочени в борбата на отборите срещу разпространението на COVID-19. В протокола са изготвени четири фази преди възобновяването на сезона: преди старта на тренировките, самостоятелни занимания, по групи и накрая колективни тренировки. Изисква се период от поне 15 дни преди да бъде възобновен сезонът.

Първата и най-важна стъпка, която трябва задължително да бъде осъществена от всички играчи е треньори, е да бъдат тествани за коронавирус, за да стане ясно, ако някой има вируса. Така ще стане ясно за играчите, треньорите и останалите служители дали не са заразени и дали е безопасно да са около други хора.

Медицинските лица имаха възможност и да изкажат мнение за протокола за безопасност на Ла Лига. Трябва да се отбележи, че не всички лекари искаха да се подновят тренировките, защото не може да бъде гарантирана безопасността на всички на 100%.

Без да има потвърдена дата за завръщане към заниманията (очаква се това да се случи на 4 или 11 май), идеята е да се изкара една 15-дневна предсезонна подготовка преди да се подновят мачовете. Някои лекари смятат, че тези недостатъчни, за да се предотвратят контузиите впоследствие.

Първите тестове за играчите ще са PCR-тестът и серологичен такъв, за да стане ясно не само дали даден футболист е заразен, но и дали има имунитет срещу вируса. Вторите серологични тестове (тест за антитела), които ще бъдат контролни, ще се направят преди груповите занимания. Третите тестове ще се направят вече преди подновяването на сезона.

Максимум шестима футболисти ще могат да тренират на терена, като същевременно поддържат дистанция за безопасност. Никога не може да има повече от дванадесет играчи на съоръжението. Футболистите трябва да пристигат с разлика от 15 минути.

Футболистите ще пристигат облечени от дома си. Ще трябва да носят маска и ръкавици, докато стигнат до тренировъчния терен, където също могат да останат с тях. Всеки играч ще има бутилки с името си.

 

В третата фаза на груповите тренировки, където ще започне концентрацията на целия отбор, съставите ще бъдат разделени на три групи от по осем футболисти, които ще тренират последователно.

Три съблекалня ще бъдат използвани за всяка сесия, така че да има по трима играчи във всяка съблекалня. След като приключат, ще използват определената съблекалня за душ, където ще оставят дрехите си, които са използвали. При всяка смяна на съблекалните ще след дезинфекция на помещението.

Закуската, обеда и вечерята ще бъдат доставяни индивидуално на всеки играч. В допълнение, през останалото време, в което не тренират, те трябва да бъдат по стаите си.

Най-накрая ще бъде пристъпено към колективните тренировки, което ще означава ефективно и цялостно завръщане към заниманията на цялата група с абсолютен контрол върху мерките за почистване. Играчите трябва да бъдат ограничени до двама в зоната за физиотерапия и фитнес, като поддържат безопасно разстояние един от друг.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS